ГолосUA
10:07 06/06/2010

Янукович готує зміни до Конституції в розділі “Правосуддя” — Ківалов

Президент України та його команда готують зміни Конституції в розділі "Правосуддя".

Про це йдеться у тексті доповіді-повідомленні голови комітету Верховної Ради України з питань правосуддя Сергія Ківалова на засіданні Венеціанської комісії, повідомили ГолосUA у прес-службі народного депутата.

У своєму виступі голова Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя нагадав, що реалізація європейських стандартів в реформі судової системи України, після прийняття Конституції в 1996 році, просувалася дуже повільно. За його словами, за цей час Венеціанська Комісія затвердила три висновки (у 2001 р., березні 2007 р. і березні 2010 р.), а Україна прийняла лише один Закон (у лютому 2002 р.), і «завмерла» на півдорозі до перебудові судової системи.

Зважаючи на заклики Венеціанської Комісії реалізувати принципи незалежності суддів шляхом внесення змін до Конституції, С. Ківалов зазначив, що ті можливості підвищення незалежності і ефективності судової влади, які дає чинна Конституція України, наполовину не були використані.

«Тому в судовій реформі новий Президент, парламентська більшість і уряд працюють в двох напрямках. По-перше, готуються і будуть внесені зміни до розділу восьмого Конституції «Правосуддя». По-друге, на цьому тижні Президент вніс до парламенту як невідкладний принципово новий проект закону про судоустрій та статус суддів, який дозволяє, не чекаючи зміни Конституції, досягти значного прогресу практично у всіх напрямках судової реформи, зазначених Радою Європи і Венеціанською Комісією», — повідомив нардеп.

Доповідач розповів присутнім про експертам деяких конструктивних положеннях президентського законопроекту, мета якого — утвердити в Україні справедливий та ефективний суд, вивести на новий рівень незалежність суддів при здійсненні правосуддя.

Регіонал наголосив, що законопроект вперше повністю реалізує ключові рекомендації Венеціанської комісії: забезпечити більшість суддів у складі Вищої ради юстиції, а іншому важливому органу судової влади — Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, де більшість складають судді, передати всі функції з підготовки обрання суддів безстроково і звільнення таких суддів за порушення присяги. «Йдеться про безпрецедентні поступки, які роблять Президент і законодавча влада для зміцнення влади судової», — сказав С. Ківалов.

Він відзначив, що законопроект зобов’язує суддів декларувати не тільки доходи (свої і родичів), але і витрати — у разі, якщо обсяг разового витрати перевищить розмір місячного заробітку. У той же час стартова заробітна плата судді нижчого рівня і класу підвищується в 5 разів, що сприятиме подоланню корупції в судах. Крім того, з метою усунення затримок у судовому захисту, як орієнтир для процесуального законодавства, законопроектом встановлені терміни розгляду більшості справ.

Згідно законопроекту, внесеного Президентом Януковичем, залишається в загальному звична для громадян система судів. Зокрема, Верховний Суд зберігається зі штатною чисельністю 20 чоловік (замість майже 100) і наділяється важливими повноваженнями вирівнювати практику судів касаційної інстанції, дозволяючи скарги на суперечливе застосування норм матеріального права касаційними судами різних спеціалізацій. Цьому повноваженням надається не винятковий, а загальний характер, що розширює повноваження Верховного Суду. Єдиний новий суд, який створюється, — Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ. І це відрізняє нинішній законопроект від законопроекту, внесеного третім Президентом В. Ющенком, який Венеціанська комісія двічі оцінювала і яким планувалося створити мінімум 29 нових судів. />  

Читайте также по теме