ГолосUA
13:05 25/03/2010

Янукович хоче напрацювати «українську ініціативу» щодо формування нової безпекової архітектури в Європі

Президент України Віктор Янукович закликає напрацювати «українську ініціативу» щодо формування нової безпекової архітектури в Європі.

Про це Президент України заявив на урочистостях з нагоди 18-ї річниці утворення Служби безпеки України, повідомили ГолосUA в прес-службі глави держави.

«Йдеться про нову ідею безпеки в Європі, що орієнтована на нові виклики і передбачає участь не лише країн ЄС, але й найближчих сусідів і партнерів ЄС. Зокрема, України, Росії, Білорусі, Молдови», — сказав він.

При цьому він підкреслив, що жодним чином не може набути прискореного членства в НАТО, оскільки є позаблоковою державою. «Ми свідомі того, що сьогодні Україна не повинна робити вибір на користь однієї із систем колективної безпеки, що існують на континенті. Будь-яке рішення лише посилить загрози нашій національній безпеці та призведе до зростання напруженості у міжнародних відносинах. Це буде стимулювати зростання політичного і громадського напруження всередині країни, як ми це бачили в останні роки, та може спровокувати зміну балансу сил в Європі», — зазначив глава держави.

«Україна як відповідальний учасник міжнародних відносин шукатиме інші підходи до забезпечення національної безпеки та взаємодії з існуючими військово-політичними структурами. На сьогоднішній день наш вибір — максимально тісна співпраця без інтеграції. Це єдиний принцип, який буде застосовуватись Україною по відношенню до всіх існуючих систем колективної безпеки. У той же час позаблоковий статус України в жодному разі не означає самоусунення від процесу стабілізації ситуації на європейському континенті. Україна має активно включитись у дискусії із приводу вироблення нової європейської політики у сфері безпеки», — наголосив В.Янукович.

 

Читайте также по теме