Мария Мамаева
11:07 22/12/2010

Янукович хоче змінити законодавство, щоб зберегти пам’ятники ЮНЕСКО

 

 

 

Президент України Віктор Янукович ініціює внесення змін до українського законодавства для збереження культурної спадщини країни.

 

Про це він повідомив на засідання громадської гуманітарної ради, передав кореспондент ГолосUA.

 

За словами глави держави, Україна несе відповідальність за збереження об'єктів, включених до списку культурної спадщини ЮНЕСКО. У зв'язку із цим необхідно законодавчо закріпити охоронний статус територій, віднесених до світової спадщини, що охороняється ЮНЕСКО, визначити режими їх використання та збереження, ввести мораторій на будівництво поблизу пам'яток культури та позбутися “чорної археології”.

 

“З метою усунення цих проблем, необхідно ініціювати та подати до Верховної Ради зміни та доповнення до Закону України “Про збереження культурної спадщини”, а також “Про музеї та музейну справу”. Зокрема, щодо віднесення приватних археологічних колекцій до державного музейного фонду України”, — сказав він.

 

Також глава держави додав, що необхідно вирішити питання, пов'язані з включенням до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО інших унікальних українських пам'яток. Мова йде про Бахчисарайський фонтан та Херсонес Таврійський.

 

Читайте также по теме