ГолосUA
09:58 28/01/2011

Янукович не розуміє, навіщо Данилишину політичний притулок

Президент України Віктор Янукович переконаний в тому, що колишній міністр економіки в уряді Юлії Тимошенко Богдан Данилишин запровадив корупційні схеми й його притягнення до кримінальної відповідальності не має нічого спільного із заявами про переслідування опозиції.

Про це він сказав в інтерв'ю редактору Української служби Бі-Бі-Сі Ростиславу Хотину в Давосі у Швейцарії, де він перебуває на Всесвітньому економічному форумі.

Б. Данилишин не політик, він взагалі не займався політикою. Він був простий чиновник, який сидів на дозволах, в системі ліцензування, він був міністром економіки, і він запровадив корупційні схеми, за це його притягують до відповідальності, там ніякої політики немає. Він ніколи не займався політикою, тому я не розумію, навіщо йому політичний притулок”, — зазначив В. Янукович.

Також Глава української держави, якщо подивитися на статистику, то за минулі роки, починаючи з 2005, 2008, 2009 років притягуються чиновники, які не були ніяк пов’язані з політикою. “Чи навпаки, чиновники, які належали до тієї чи іншої партії, в тому числі і до Партії регіонів. Ви подивіться, скільки прикладів, коли за хабарі, за корупційні дії притягнені до відповідальності чиновники, які належали до Партії регіонів, в якій я залишаюсь сьогодні почесним лідером”, — запевнив Президент України.

Нагадаємо, 26 січня Генеральна прокуратура Чехії вважає неприпустимою екстрадицію екс-міністра економіки України Богдана Данилишина, оскільки він отримав політичний притулок у Чехії. Напередодні Міністерство закордонних справ України заявило, що поки не отримало відповіді чеської сторони на свою ноту з проханням надати інформацію про надання екс-міністру економіки Б. Данилишину політичного притулку. Міністерство внутрішніх справ Чехії 13 січня ухвалило рішення про надання політичного притулку Б. Данилишину, затриманому в жовтні 2010 року в Празі. 14 січня Б. Данилишин звільнили з-під варти за рішенням міського суду столиці Чехії.

Екс-міністр економіки України попросив у Чехії політичного притулку наприкінці листопада 2010 року. 18 серпня 2010 року Б. Данилишшина було оголошено в розшук по лінії Інтерполу, він був затриманий працівниками празької поліції в столиці Чехії 19 жовтня 2010 року і відтоді знаходився у в'язниці Праги. За інформацією МВС України, Данилишин “звинувачується у скоєнні злочину, передбаченого ч.2 ст.364 ”зловживання владою чи службовим становищем” Кримінального кодексу України”, пов`язаному з проведенням держзакупівель.

За матеріалами: Бі-Бі-Сі

Читайте также по теме