ГолосUA
12:07 04/06/2010

Янукович не зможе реалізувати свою обіцянку про контрактну армію — експерт

Попри відмову від пронатівського курсу та декларацію позаблоковості, Президенту України Віктору Януковичу не вдасться виконати свою обіцянки щодо переходу на контрактну армію до 2011 року.

Таку думку висловив заступник генерального директора Центру Разумкова, керівник напрямку «Європейський вибір Уряду змін» Валерій Чалий на прес-конференції в Києві, передав кореспондент ГолосUA.

«Обіцянка Президента Януковича, що до 2011 року буде вже контрактна армія, очевидно не буде виконана», — заявив він

При цьому експерт пояснив, що саме через прагнення відмовитися від напрямку руху до НАТО, В. Янукович декларує позаблоковість.

«Було бажання скоріше викреслити «НАТО» зі всіх документів, аніж запропонувати ефективну нову модель забезпечення безпеки України. Тут існує певна загроза, адже таким чином Україна не зможе довго перебувати у буферній сірій зоні, куди вона зараз відкидається, між двома військово-політичними блоками… І все наразі залежить не від України, а від інтенсивності реалізації Росією своїх національних інтересів, визначених концепцією зовнішньо політики, національних інтересів, де чітко записано зони впливу над Україною і втому числі елементи підвищення й поглиблення військово-технічної, військово-політичної співпраці», — сказав В. Чалий.

Водночас, за словами експерта, не маючи достатньо підготовлену армію та потужний військовий комплекс, держава може опинитися в іншому військовому альянсі.

«Це неодмінно призведе в найближчі п’ять років до того, що буде поставлено питання Росією про входження до Організації договору з колективної безпеки», — сказав він.

В. Чалий наголосив, що наразі чинна влада не запропонувала Україні жодної дійсної альтернативи колишньому напрямку, який був розроблений ще за Леоніда Кучми 2002 року.

«Яка б не була лінія на Євроатлантичну інтеграцію, але ця лінія вибудовувалась на основі серйозного аналізу ситуації у світі,… на десятиліття вперед і залучались до цього експертні кола, знаходився політичний консенсус, це був довгий процес, який мав результатом рішення 2002 року під керівництвом Леоніда Кучми, стратегії, розраховану саме на Євроатлантичний вибір. Це не було спонтанне рішення. На сьогодні ж ми не маємо альтернативи у вигляді позаблокового статусу. Ми маємо просто реалізацію політичної обіцянки», — заявив експерт.

При цьому він додав, що жодних кроків на підтвердження позаблоковості влада робити наміру не має, адже «ніяких стверджень, що будуть збільшені витрати на оборону, а це однозначно треба робити для реалізації такої позаблокової моделі і юридичного її закріплення». «Ніхто не говорить, що треба зовсім по-іншому дивитися на мобілізаційні ресурси та термін призову», — зауважив В. Чалий.

Н. Виноградська />  

Читайте также по теме