ГолосUA
06:41 16/03/2010

Янукович призначить губернаторів до кінця тижня?

Президент України Віктор Янукович має призначити голів обласних державних адміністрацій до кінця поточного тижня.

Про це заявив головний кандидат на пост губернатора Сумської області, керівник місцевого осередку Партії регіонів Юрій Чмир.

Те, що рішення по губернаторам очікується протягом тижня, підтвердив і голова Полтавської обладміністрації Валерій Асадчев. Він не зміг назвати імені свого наступника, але серед інших виділив голову Полтавської облради Олександра Удовиченка. Під час президентських перегонів О. Удовиченко керував публічної кампанією Януковича. До того ж він свого часу вже працював губернатором.

Незважаючи на те, що до призначень на посади губернаторів залишилися лічені дні, невизначеність витає в повітрі практично по кожній області. Так, приміром, ще за декілька тижнів до свого призначення міністром АПК Микола Присяжнюк повідомив, що основними претендентами на губернаторське крісло в Житомирській області є дві людини: він і його колега по Партії регіонів Сергій Рижук. Однак Присяжнюк пішов у Кабмін, а Рижук вчора повідомив, що пропозицій очолити область не отримував. Це означає, що в колишнього голови Житомирської облдержадміністрації Миколи Рудченка, якого ЗМІ зараз почали називати одним з головних претендентів, не залишилося серйозних конкурентів. Він належить до числа претендентів на крісла губернаторів, які можуть очолити області за квотою Блоку Литвина, що входить до коаліції.

Крім Житомирської області, Блоку Литвина може відійти Рівненська область, на керівництво якої претендує депутат від фракці Блоку Литвина Микола Шершун. Хоча до коаліційних домовленостей в цьому кріслі себе бачив Василь Берташ, народний депутат V скликання, керівник штабу В. Януковича під час президентської кампанії.

Також політичне призначення може бути зроблено у Хмельницькій області. Раніше очікувалося, що область очолить або гендиректор компанії «Стіомі-холдинг» Михайло Стадник, або «регіонал» Василь Ядуха, який керував штабом Віктора Януковича під час виборчої кампанії. Тепер же, за словами джерела, до боротьби за крісло губернатора підключився глава правління національної компанії «Украгролізинг» Микола Шпак, син народного депутата Василя Шпака, близького до Володимира Литвина.

До квотою Литвина може бути зарахована та Черкаська область. На губернаторство тут претендує представник Народної партії Володимира Литвина Сергій Терещук. За словами місцевого депутата від БЮТ Валерія Вишиваного, альтернативу С. Терещуку може скласти лише Петро Душейко, який перед другим туром президентських виборів очолив штаб В. Януковича.

Поряд з областями, де немає явного лідера в боротьбі на пост губернатора, у ряді регіонів є найбільш вірогідні кандидати. До них належить Сумська область. Ю. Чмир тут має найбільш високі шанси, хоча обережність, з якою він говорить про своє можливе призначення на посаду губернатора області, свідчить про існування альтернатив. Противага йому можуть скласти колишній голова правління «Сумихімпрому» Євген Лапін, а також голова правління «Концерну« Укр-росметалл» Григорій Дашутін.

Практично немає конкурентів у народного депутата Олександра Вілкула. Після того як екс-губернатор Дніпропетровської області Володимир Яцуба був призначений міністром регіонального розвитку, у О. Вілкула не залишилося явних конкурентів на пост голови цієї області.

Тверді позиції в народного депутата Миколи Круглова, якого готують на крісло губернатора Миколаївської області.

Аналогічно сильні позиції у Дмитра Шенцева в Харківській області. За інформацією великого харківського бізнесмена Владислава Протаса, конкуренцію йому складають перший віце-мер Олександр Кривцов і Степан Масельський, який раніше вже обіймав цю посаду.

Гарні шанси залишитися в кріслі має нинішній голова Вінницької області Олександр Домбровський. За словами ректора Вінницького політеху Бориса Мокіна, знайти йому альтернативу в області складно. Раніше серед основних претендентів називалося ім’я «регіонала» Владислава Лук’янова і представника партії «Єдиний Центр» екс-заступника голови обладміністрації Сергія Татусяка.

За матеріалами: Дело

 

Читайте также по теме