ГолосUA
14:45 25/03/2010

Янукович ставить перед Україною надзавдання — експерт-міжнародник

Закликаючи до перегляду військових загроз з одного боку та до позиціонування України як позаблокової держави, Президент Віктор Янукович ставить перед нашою державою надзавдання, з яким вона впоратися не зможе.

Таку думку в інтерв’ю журналісту ГолосUA висловив політолог-міжнародник Олексій Коломієць.

За словами експерта, ставши гарантом суверенітету України, В. Янукович розуміє, що в рамках його повноважень необхідно робити якісь кроки. “Розуміючи, що він є Головнокомандуючим, він надсилає сигнали того, що він знає, які завдання стоять перед ним. У нього повинні бути якісь інструменти заради збереження суверенітету”, — сказав політолог.

О. Коломієць наголосив на тому, що після застереження Президента стосовно того, що Україна повинна бути готовою до реагування на будь-які військові загрози, він “пропонує абсолютно неадекватні речі”, при цьому жодного прикладу реальної загрози не навівши.

“Він вів мову про військові загрози. Зрозуміло, що повинні бути і інструменти, на базі яких Україна повинна хоча б мінімально захистити себе та своїх громадян. Руйнується логіка міркувань, ми повинні бути готовими, і в той же час, залишатися позаблоковими: тут неспівпадіння. В. Янукович взагалі розуміє те, на які виклики він штовхає Україну? Якщо він це розуміє, тоді він свідомо ставить перед Україною надзавдання з яким навіть розвинуті країни в нинішніх умовах впоратися не зможуть”, — сказав О. Коломієць.

Політолог пояснив, що на даний момент для України дійсно існують реальні зовнішні військові загрози. “Україна знаходиться в тих координатах, що конфлікти всіх природ несуть пряму або непряму загрозу для держави. Україна входить до того списку країн, яким протиставлені всі види сучасних викликів та загроз будь-якої природи”, — наголосив експерт.

Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович, виступаючи на урочистостях з нагоди 18-ї річниці створення СБУ заявив, що Україні потрібно переглянути можливі військові загрози для неї. Він також закликав напрацювати «українську ініціативу» щодо формування нової безпекової архітектури в Європі. При цьому глава держави вкотре підкреслив, що Україна залишиться позаблоковою державою, тобто не буде інтегрувати до жодної організації колективної безпеки, що існують у світі.

О. Проценко

 

Читайте также по теме