ГолосUA
10:45 04/07/2010

Янукович: Україна виробить нову формулу колективної безпеки для країн Чорноморського басейну

Президент України – Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Віктор Янукович у Севастополі взяв участь в урочистостях з нагоди святкування Дня флоту України.

Про це повідомила прес-служба Глави держави.

На катері Глава держави оглянув стрій кораблів ВМС України, морської охорони Державної прикордонної служби України та корабель Чорноморського флоту Російської Федерації (вишикуваних на внутрішньому рейді Севастопольської бухти).

З борту флагманського корабля ВМС України фрегата «Гетьман Сагайдачний» Президент України Віктор Янукович звернувся до моряків з вітальним словом.

Вітаючи військових та цивільних моряків із професійним святом, Віктор Янукович наголосив: «Український народ віддає належне мужності, витримці та професіоналізмові усіх, чия доля пов’язана з морем». />  

Президент України підкреслив, що ВМС України надійно захищають національні інтереси держави на морі, забезпечуючи стабільність морських кордонів.

Глава держави нагадав, що наші моряки протидіють тероризмові та піратству у Середземному регіоні, зміцнюють добросусідство та довіру серед Чорноморських країн.

«ВМС України стали авангардом у взаємодії з міжнародними організаціями безпеки, впровадженні кращих світових стандартів підготовки»,– сказав Президент України, нагадавши, що, зокрема, під час міжнародних навчань наші військові моряки гідно представляють Україну та утверджують її статус як потужної морської держави.

Президент позитивно оцінив той факт, що наші взаємини з країнами Чорноморського басейну набувають сьогодні конструктивного та дружнього характеру.

«Насамперед ми наповнили новим змістом наші стратегічні партнерські відносини з Російською Федерацією», – зазначив Президент. Віктор Янукович нагадав, що військові моряки України та Росії завжди підтримували партнерські взаємини, і зараз їх активний розвиток є особливо актуальним. Яскравим прикладом нашого успішного партнерства Президент назвав спільне святкування 65-ї річниці Великої Перемоги та проведення українсько-російських навчань «Фарватер миру-2010».

«Переконаний, що ми виробимо нову формулу колективної безпеки для всіх країн Чорноморського басейну», – наголосив Віктор Янукович.

Говорячи про цивільний флот України, Глава держави відзначив, що його моряки «з гідністю виконують завдання в умовах світової фінансово-економічної кризи».

За минулі роки, констатував Президент, потужності вітчизняного флоту було значною мірою втрачено. «Однак я глибоко переконаний, що портова інфраструктура та морські комунікації стануть серйозним фактором відродження та росту національної економіки.

На переконання Віктора Януковича, йдеться про важливість повної реалізації унікальних можливостей України як морської держави у національних інтересах.

Глава держави особливо наголосив, що керівництво країни вживає рішучих заходів для кардинальної зміни підходів до бюджетної політики у сфері національної політики та докладає максимум зусиль для забезпечення правового і соціального захисту військовослужбовців.

У цьому контексті Віктор Янукович повідомив, що учора прийняв рішення про збільшення удвічі з 1 жовтня заробітної плати офіцерам та військовим льотчикам ВМС.

«Наше завдання – створення сильного флоту, готового адекватно реагувати на сучасні виклики та загрози. Ми повинні відродити славу України як сильної морської держави», – підкреслив Президент.

Глава держави особливо наголосив, що розвиток українського флоту є пріоритетним напрямом у його діяльності, і має стати безумовним пріоритетом усіх гілок влади.

«Переконаний, що вже найближчим часом спільними зусиллями ми відновимо суднобудівельну галузь, моряки отримають сучасні кораблі і озброєння», – сказав Президент.

Віктор Янукович висловив щиру вдячність ветеранам флоту за їхні віру та стійкість, нестомну працю та безцінний внесок у справу патріотичного виховання молоді.

«Бажаю усім військовим і цивільним морякам України вашим рідним і близьким міцного здоров’я, щастя та благополуччя, нових успіхів в ім’я миру та процвітання Батьківщини.

Честь і слава українським морякам. Чистих вам фарватерів і сім футів під кілем», – сказав Глава держави.

 

Читайте также по теме