ГолосUA
11:45 01/06/2010

Янукович висловив співчуття у зв’язку зі смертю Андрія Вознесенського

Президент України Віктор Янукович висловив співчуття у зв’язку зі смертю Андрія Вознесенського />  

Про це повідомила прес-служба Глави держави.

"Україна глибоко сумує – у Москві у Передєлкіно помер великий Андрій Вознесенський. На його поезіях виховувалися покоління свободолюбивих людей в усіх куточках колишнього Радянського Союзу. Вознесенський був символом прагнення до волі, до нового життя і другом України. Нехай земля буде йому пухом, — сказав Президент.

Нагадаємо, відомий поет Андрій Вознесенський помер у Москві у віці 77 років. Про це повідомила його вдова, письменниця Зоя Богуславська.

Довідка. А.Вознесенський народився 12 травня 1933 р. Зліт поетичної кар’єри молодого випускника Московського архітектурного інституту припав на роки "відлиги". Він читав свої вірші в Політехнічному музеї, незмінно збираючи натовпи шанувальників. Неповторний стиль А.Вознесенського, з яскравими метафорами і незвичайними образами, залучав все нових читачів.

На початку 1960-х поет опинився в опалі. Його стали рідше друкувати і практично не випускали за кордон, але А.Вознесенський продовжував писати. Його збірки користувалися популярністю як у СРСР, так і на Заході.

У 1963 р. тодішній керівник СРСР Микита Хрущов заявив йому: "Забирайте ваш паспорт і забирайтесь геть, пан Вознесенський!". Пізніше, у 1978 р., поет отримав Державну премію СРСР.

Останні роки поет жив і працював у Москві і на дачі в найближчому Підмосков’ї.

 

Читайте также по теме