ГолосUA
10:18 14/09/2010

Янукович вважає, що потенціал між Україною та Казахстаном не реалізований

Президент України Віктор Янукович провів зустріч з Президентом Казахстану Нурсултаном Назарбаєвим.

Про це повідомила прес-служба глави української держави.

«Я дуже радий бачити Вас в Україні. За існуючою між нашими країнами, народами та нами особисто традицією хочу запропонувати продовжити наш діалог, що має привести наші держави до успіху”, — сказав Віктор Янукович.

Україна та Казахстан завжди мали стабільні торговельно-економічні відносини, констатував Президент, однак протягом останніх років товарообіг між нашими країнами суттєво зменшився. “Той потенціал, що є між нашими країнами, сьогодні далеко не реалізований, — зазначив Глава Української держави. – Існують величезні можливості”. В цьому контексті Віктор Янукович звернув увагу на активізацію останнім часом діяльності спільної міжурядової комісії, яка сьогодні звітуватиме про свою роботу.

Президент України відзначив взаємну зацікавленість наших держав у розвитку співпраці у паливно-енергетичній сфері, сільськогосподарському машинобудуванні та роботі аграрних комплексів загалом, галузі космічних технологій тощо. “Думаю, нам треба відновити цілу низку спільних фундаментальних досліджень у космічній сфері, і, очевидно, використовувати наші спільні можливості”, — зауважив Віктор Янукович, нагадавши, що українські ракетоносії залишаються одними з найкращих в світі. “Ми будемо пропонувати вам попрацювати у цьому плані”, — зазначив Президент.

Особливу увагу Глава держави звернув на перспективи співпраці у сфері розбудови транспортних коридорів. “Ми з вами можемо створити програму — для нас дуже важливим партнером є ще Росія – і цей проект може об’єднати Європу і Азію”, — підкреслив Віктор Янукович.

Президент України зазначив, що сьогодні мав зустріч з членом Політбюро ЦК Комуністичної партії Китаю, секретарем комітету КПК провінції Гуандун Ван Яном. "У Китая теж є величезний інтерес до розвитку транспортних коридорів, і вони теж бачать Казахстан найбільш реальним потенційним партнером у вирішенні цієї задачі. Тому знаменитий "шовковий шлях" пролягає і через Україну, через Казахстан, і буде правильно, якщо ми з вами цей масштабний проект почнемо готувати", — сказав Віктор Янукович.

Президент, крім того, згадав про пропозиції казахстанської сторони щодо об’єднання водних транспортних шляхів між Каспійським та Чорним морями. “Це дуже цікавий проект, і, звичайно, він має майбутнє”, — переконаний Глава держави.

“Ці та інші питання ми сьогодні готові з вами обговорити… На вас з великою теплотою чекали в Україні”, — сказав Віктор Янукович.

Зі свого боку Н. Назарбаєв відзначив, що завжди докладав усіх зусиль для розвитку взаємин між Україною та Казахстаном в усіх сферах. У тому числі — торговельно-економічній та міжлюдській. Він зокрема нагадав, що на сьогодні в Казахстані вже працює 276 спільних підприємств.  

Президент Казахстану погодився зі своїм українським колегою щодо значного потенціалу співпраці наших держав та відзначив особливу зацікавленість казахстанської сторони у розбудові взаємин у таких сферах, як космос, сільгоспмашинобудування, транспорт. “Наше співробітництво має величезні перспективи”, — переконаний він. Враховуючи інтерес української сторони до теми енергетики, Казахстан готовий бути у цьому питанні дуже уважним до українських кампаній, також зауважив Н. Назарбаєв.

“Я приїхав з відкритою душею домовитися по всіх напрямках”, — підкреслив він.

Президент Казахстану відзначив наявність політичної волі з боку керівництва обох країн щодо поглиблення партнерських відносин між нашими країнами.

“Ми у Казахстані уважно стежимо за ситуацією в Україні. З великим задоволенням ми відзначаємо стабілізацію обстановки”, — сказав Н. Назарбаєв, додавши, що на політичну стабільність одразу ж відреагувала економіка України, про що свідчать перші позитивні зрушення у цій сфері.  

 

Читайте также по теме