ГолосUA
12:56 03/08/2010

Янукович зустрівся з кримськими татарами

Президент України Віктор Янукович провів сьогодні зустріч із представниками кримських татар.

Про це повідомила прес-служба глави держави.

Починаючи розмову, В. Янукович наголосив, що підтримує законні вимоги кримських татар щодо соціально-економічного розвитку Криму, вирішення питань депортованого народу, проблем гуманітарної сфери тощо. Президент переконаний, що в основі вирішення усіх нагальних проблем має бути конструктивний діалог, дотримання принципів толерантності та взаємної поваги, «розуміння того, що ми зобов’язані забезпечити соціальний мир у Криму». «Ми зобов’язані впроваджувати в наше життя демократичні стандарти», – сказав В. Янукович.

«Ми як європейська держава будемо виконувати всі рішення Ради Європи у цьому напрямку і скеровувати наші зусилля на вирішення проблем», – наголосив Президент. Водночас він підкреслив, що в основу всіх рішень, безумовно, мають бути покладені загальнонаціональні інтереси всього українського народу. В.Янукович запропонував представникам влади та кримських татар спільно розробити комплексну програму з вирішення їхніх нагальних проблем. Насамперед, зазначив він, може йтися про програму щодо забезпечення кримських татар житлом із застосуванням не лише можливостей Автономії, а й загальнодержавних ресурсів. «Є маса пропозицій інвесторів щодо будівництва соціального житла», – зокрема зазначив В. Янукович. Президент додав, що, вочевидь, доцільно попрацювати над питанням здешевлення кредитів на житло. «Облаштування кримських татар в АРК – це питання, яке лежить на совісті влади», – зазначив глава держави.

Глава держави також торкнувся на зустрічі питання важливості надання статусу Національного Бахчисарайському державному історико-культурному заповіднику. «Я сподіваюся, що Верховна Рада після канікул розгляне це питання, — насамперед Верховна Рада Криму, – і буде прийнято відповідне рішення», – сказав Президент. В.Янукович, окрім цього, наголосив, що має бути вирішено питання будівництва мечеті у Сімферополі.

Говорячи про проблему повернення історичних назв населеним пунктам Криму, Президент нагадав, що цей механізм працює через Верховну Раду, відтак визначена законом процедура не повинна порушуватися. За словами глави держави, під час його розмови з Головою ВР України В. Литвином йшлося про те, що у парламенті створено спеціальну комісію з цього питання.

Звертаючись до представників кримських татар з такого болючого питання як радикальний іслам, Віктор Янукович зазначив: «Я хочу висловити свою точку зору про неприпустимість функціонування в нашій державі структур, діяльність яких порушує чинне законодавство країни. Будь-які війни нам не потрібні. Ми маємо дуже цінувати і берегти мир. І будь-які радикальні заклики будуть владою присікатися. Я хочу, щоб це сприймалося з розумінням, тому що цій землі потрібен мир», – сказав Президент, додавши, що у вирішенні цієї проблеми задіяні правоохоронні органи. «Хочу, щоб ми разом з вами координували спільні дії і не допускали жодного радикалізму», – наголосив Віктор Янукович, звертаючись до присутніх.

 

Читайте также по теме