Януковичу було б невигідним, якби СБУ обшукала офіс “Батьківщини”, але в Україні тепер все можливо — політолог

Президенту України Віктору Януковичу був би невигідним обшук Службою безпеки України офісу партії “Батьківщина”, осікльки це мало б негативний вплив на його імідж, але в Україні тепер все можливо.

Таку думку висловив директор Школи політичної аналітики при НАУКМА Олексій Гарань в ексклюзивному коментарі журналісту ГолосUA.

За словами експерта, сьогодні важко судити, чи планувався штурм офісу партії “Батьківщина” у Києві, оскільки лідер партії Юлія Тимошенко посилалася на власні джерела, а СБУ спростувала цю інформацію. “Але враховуючи те, що відбувалося у нас в країні після приходу до влади Януковича, повністю відкидати щось не можна. Очевидно, що останнім часом відбувалися такі речі, про які аналітики раніше навіть і не думали, що таке може трапитися: починаючи від неконституційного формування більшості і до затримань блогерів та опозиціонерів, при чому у спосіб, який явно порушує права”, — зазначив експерт.

З іншого боку, на його думку, останнім часом стає помітно, що влада дала задній хід, відпустивши колишнього першого заступника міністра юстиції України Євгена Корнійчука. Президент Віктор Янукович навіть заявив, що не задоволений діями прокуратури, яка не дозволяє екс-прем'єр-міністру Юлії Тимошенко поїхати до Брюсселя. “Це можна пояснити тим, що ці факти привернули широку увагу за кордоном і зараз “Банкова” (Адміністрація Президента — ред.) намагається трохи відіграти назад, бо розуміє, що це псує її імідж. Мені здається, що зараз робити такі акції було б невигідним для влади”, — підкреслив О. Гарань.

Хоча, як зазначив експерт, існують події, які свідчать про те, що СБУ не завжди використовує такі методи, як повинна була б. “Але виходячи із здорового глузду, навряд чи ще один скандал був би вигідним зараз владі”, — наголосив він.

У той же час, експерт повідомив, що сьогодні побутує думка, що імідж глави держави просто намагаються підірвати треті люди. “Тарас Чорновіл (народний депутат — ред.) кілька разів висловлював думку, що група, пов'язана з Хорошковським та компанією “РосУкрЕнерго”, навмисне робить незграбні кроки, які підставляють Президента і псують його стосунки з Заходом, відштовхуючи його в бік Росії. І така версія має право на існування”, — підкреслив О. Гарань, пояснивши, що теорію можна пояснити тим, що в цілому низка дій, до яких вдавалася Служба безпеки є нелогічними, оскільки б'ють по іміджу глави держави.

При цьому відповідаючи на запитання, що могли б шукати працівники СБУ у офісі “Батьківщини”, політолог відповів: “Зрозуміло, що є закрита партійна інформація, яку, очевидно, можна використати у своїх інтересах, якщо її отримати”, — зазначив О. Гарань.

Як повідомлялося, лідер “Батьківщини” Юлія Тимошенко написала сьогодні у своєму мікроблозі “Twitter”, що представники СБУ хочуть вилучити центральний партійний сервер “Батьківщини”. У той же час, у Службі безпеки України заявили, що нічого не знають про обшуки в офісі партії “Батьківщина”.

Фракція “БЮТ-Батьківщина” покинула сесійну залу Верховної Ради та поїхала з'ясовувати, чи справді силовики захопили офіс на Турівській. Проте інформація не підтвердилася.

Читайте также по теме