ГолосUA
13:23 10/02/2010

Януковичу може не вистачити влади — політолог

Кандидату на посаду президента України Віктору Януковичу за умови проблем із створенням нової коаліції через короткий термін часу може не вистачати влади.

Таку думку висловив у коментарі кореспонденту ГолосUA директор соціологічної служби “Український барометр” Віктор Небоженко.

“Якщо він (Янукович — ред.) не доб’ється лояльної більшості, то, чесно кажучи, ми через місяць від нього почуємо вже знайому нам пісню і виправдовування, яке нам постійно надавав Ющенко: “У мене не вистачає влади””, — вважає він.

Найголовніше, що лідер Партії регіонів повинен зараз робити – думати, як налагодити контакт з депутатськими фракціями, переконаний політолог.

Однак експерт має сумніви, чи впорається Янукович із цим нелегким завданням.

“Історично, це, звичайно, завдання для великих героїв. Я не знаю, чи здатен Янукович на такий “героїчний вчинок”. Мова йде про те, що потрібно посадити поряд прямо протилежних ідеологічних супротивників – комуністів та націоналістів. До речі, в «Нашій Україні» багато хто зробив кар’єру на антикомуністичній риториці, тому незрозуміло, як комуністи та націоналісти будуть у одній більшості. Голосувати вони можуть одночасно, як це прийнято у нашій Верховні Раді. І, дійсно, бувають моменти, коли бюджет, або щось ще, або міжнародні домовленості, коли прямо протилежні політичні фракції можуть голосувати однаково. Але чи можуть вони разом бути в одній коаліції? Це буде унікально, ми потрапимо до Книги рекордів Гіннеса”, — висловився В. Небоженко.

Натомість, вважає Віктор Небоженко, головним завданням Юлії Тимошенко є не допустити цієї “грімучої” суміші, комуністів і націоналістів, у одній більшості.

“Вона може апелювати до своїх виборців, на котрих, головним чином, спиралася і фракція “НУ-НС”. Якщо ви помітили, виборці Ющенка не послухалися його закликів голосувати проти всіх, а прийшли і проголосували за Тимошенко. Тому це вже – своєрідний конфлікт. Не знаю, чи може Ющенко переконати свою фракцію піти назустріч Януковичу, і якою буде ціна, важко сказати. Тимошенко, навпаки, оголосить всій Західній Україні про те, що зрадники перейшли на бік “донецької мафії”. І це дуже вплине на психічне і моральне самопочуття членів “НУ-НС””, — сказав Віктор Небоженко.

І. Носальська

 

Читайте также по теме