ГолосUA
08:54 15/03/2009

Японія купить в України право забруднювати атмосферу

Японія купить в України право на викиди парникових газів. Завдяки цій угоді казна держави може поповнитись на $300 млн. />  

Як пише газета «Дело», Японія має намір до 31 березня підписати з Україною угоду про купівлю квоти на викиди парникових газів в атмосферу. Покупцем з японського боку виступить державна компанія «NEDO».
 

«Вона уповноважена купувати право на викиди газів від імені уряду Японії, а Мінекономіки цієї країни є її співвласником», — пояснив директор департаменту Національного агентства екологічних інвестицій (займається питаннями реалізації квот з українського боку) Тарас Бебешко.
 

Він відмовився уточнити, по якій ціні японці куплять зазначене право, зауваживши, що ця інформація є конфіденційною. У той же час президент Фонду цільових екологічних інвестицій Віталій Нахлупін зазначив, що продавати викиди Україна зможе не дорожче ніж $10/одиницю. Таким чином Україна зможе отримати від продажу близько $300 млн.
 

Отримані кошти, згідно з Кіотським протоколом, у рамках якого здійснюється торгівля квотами, можуть бути спрямовані на програми по зниженню викидів парникових газів у країні. Уряд видав постанову, згідно з якою гроші надаватимуться підприємствам, які захистили відповідні проекти на конкурсній основі. Перевагу отримають ті проекти по скороченню і поглинанню викидів, термін реалізації яких припаде на кінець 2012 року. За словами Бебешка, уже зараз на кошти, отримані від продажу квот, претендує 300 підприємств.
 

У той же час Віталій Нахлупін стверджує, що в Україні поки-що не розроблений чіткий механізм розподілу коштів, отриманих від продажу права на викиди парникових газів.  «Україна не готова зараз прозоро керувати «зеленими» інвестиціями. Це буде протекціонізм і лобіювання інтересів наближених структур», — вважає він. Нахлупін також відмітив, що для продажу квот зараз не найкращий час, оскільки «ринок на спаді».

 

Читайте также по теме