ГолосUA
08:48 15/11/2010

Ярослав Качинський просить США допомогти у розслідуванні аварії під Смоленськом

 

face="Times New Roman, serif">
size="3">Незадоволений перебігом розслідування авіакатастрофи під Смоленськом брат загиблого польського Президента Ярослав Качиньський має намір звернутися до конгресу США з проханням підключитися до цієї справи. Офіційна Варшава вже охрестила плани опозиціонера “повним скандалом, що межує зі зрадою”.

face="Times New Roman, serif">
size="3">Про це пише російське видання.

“Це абсолютний, повний скандал, що межує зі зрадою”, — заявив прес-секретар польського уряду Павло Гращ, коментуючи останню ініціативу брата загиблого в авіакатастрофі під Смоленськом президента країни Ярослава Качинського, який очолює опозиційну “Право і справедливість”.

“Ситуація із зверненням до іншої держави при наявності законного уряду неприпустима”.

face="Times New Roman, serif">
size="3">Останній, як стало відомо днями, має намір звернутися до конгресу США з проханням підключитися до розслідування аварії в квітні цього року президентського Ту-154, що забрав життя 96 чоловік.

Раніше Я. Качиньський неодноразово критикував роботу слідства у цій справі, звинувачуючи уряд у небажанні домогтися від Росії отримання повної інформації про трагедію.

Минулого тижня брат-близнюк загиблого Президента на знак протесту оголосив про свій вихід з Ради національної безпеки країни, в черговий раз звинувативши владу в тому, що вони не представляли інтереси держави в ході розслідування обставин авіакатастрофи. “Я не беру (участі — ред.) і не хочу узаконювати подібні дії своєю присутністю в Раді національної безпеки”, — підкреслив він.

Лист Я. Качиньського, адресований американським конгресменам, як очікується, буде передано в найближчі дні під час візиту членів “Права і справедливості” у Вашингтон.

Однак у польському уряді зауважили, що ситуація зі зверненням до іншої держави за допомогою з такого питання при наявності законного уряду в своїй країні є неприпустимою.

Радник президента Польщі Томаш Наленч, коментуючи плани Я. Качиньського, у свою чергу заявив, що опозиціонери намагаються “гратися з вогнем”.

face="Times New Roman, serif">
size="3">Нагадаємо, 20 жовтня Міжнародний авіаційний комітет оголосив, що причини катастрофи встановлені, а Польщі передані всі відповідні документи у цій справі. При цьому вини російської сторони в події знайдено не було.

Аналогічні висновки днями озвучив секретар Національного авіаційного ради Польщі Томаш Хипкі, який заявив про те, що підсумки розслідування авіакатастрофи можуть виявитися “нищівними для польської сторони”. “Політ польської делегації до Смоленська був дуже погано підготовлений польською стороною, хоча і за згодою боку російської. Це згода була вимушеним і обумовлено політичною ситуацією”, — зауважив Т. Хипкі.

За його словами, з висновками і пропозиціями звіту МАК важко буде полемізувати, так як з упевненістю можна сказати, що звіт ґрунтується на достовірних даних.

За інформацією, що просочилися в пресу даними, 10 квітня було порушено відразу кілька ключових правил організації польотів посадових осіб, починаючи від прийняття рішення про посадку до присутності якогось високопоставленого особи в кабіні пілотів за кілька хвилин до катастрофи.

Додамо, що після отримання результатів розслідування від Росії у польської сторони є 60 днів для підготовки власних коментарів. Після цього докладний звіт про події під Смоленськом буде оприлюднено.

За матеріалами: Взгляд

Читайте также по теме