ГолосUA
12:38 09/03/2010

Яценюк пропонує ввести трирічний мораторій на питання, що розколюють країну

Лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк пропонує ввести трирічний мораторій на питання, що розколюють країну, повідомила прес-служба політика.

Зокрема, Арсеній Яценюк зазначив, що сьогодні треба накласти мораторій на питання мови, Чорноморського Флоту РФ, НАТО й газотранспортної системи та інші, які розколюють країну.

На думку політика, всі ці проблеми набагато менш важливі, ніж питання зростання економіки, розвитку інфраструктури, збільшення зайнятості, запровадження зони вільної торгівлі та безвізового режиму з Європейським Союзом. «Нам треба поставити крапку, щоби зрозуміти, куди ми рухаємось. Тому я запропонував Януковичу ввести трирічний мораторій на ці питання. Ми обов’язково вирішимо ці проблеми. Але почати необхідно з найважливішого: як живе Україна, українець і чи здатна нова влада це змінити», — наголосив політик.

Арсеній Яценюк підкреслив, що у своєму відкритому листі запропонував Вікторові Януковичу ідеологічні основи для формування легітимної коаліції, які складаються з 12 кроків для розвитку країни, зокрема зміни в системі освіти, охорони здоров’я, прийняття реалістичного бюджету та інших невідкладних кроків, необхідних для зростання економіки.

«Я пропоную розпочати публічні перемовини про формування коаліції на ідеологічних засадах, зокрема тих, які я виклав у своєму листі. Тоді фракція, членом якої я є, «Наша Україна — Народна Самооборона» може увійти в таку коаліцію, тільки публічно і прозоро. Враховуючи всі ідеологічні принципи, щоб кожен українець, який голосував за цю фракцію чи за мене особисто на президентських виборах, знав, що його інтерес захищений, що ми займаємось його майбутнім — Янукович, який вибирався Східною Україною, й інший член коаліції, який представляє Західну и Центральну Україну. Це шлях, як об’єднати країну».

Арсеній Яценюк також зазначив, що в разі нестворення легітимної коаліції депутатських фракцій повинні відбутися дострокові парламентські вибори.

Він наголосив, що для оновлення влади вибори треба проводити на нових засадах – за відкритими списками. «Сьогодні ми голосуємо «за кота в мішку», тому маємо не парламент, а «закрите акціонерне товариство» або «клуб за інтересами». Якщо не прийняти рішення щодо голосування безпосередньо за депутата, який має політичну позицію, належать до партії, то ця закрита корупційна політична система остаточно знищить основи демократії і державності», — сказав політик.

«Без якісного оновлення влади, без інших людей, з іншим мисленням, підходами, зрештою, з іншою освітою і вихованням, ми не вирвемося з цього болота. А треба йти вперед. І для такого кроку вперед доведеться зокрема й проводити вибори», — заявив Арсеній Яценюк.

 

Читайте также по теме