ГолосUA
08:35 25/03/2010

Єдиний реєстр судових рішень працює з перебоями: судові документи виявилися недоступними для користувачів

Недостатнє фінансування державою призвело до збоїв у роботі Єдиного реєстру судових рішень України.

Унаслідок цього більшість судових документів за 2010 рік виявилися недоступними для користувачів

Технічні проблеми на сайті Єдиного реєстру судових рішень України розпочалися в березні. Більшість рішень судів усіх судових інстанцій за 2010 рік, а також безліч судових документів за кінець 2009 року, які розміщуються в загальній базі даних, виявилися недоступними для користувачів.

За роботу Реєстру відповідає держпідприємство «Інформаційні судові системи». Ця структура підконтрольна Судовій державній адміністрації, яка також забезпечує фінансування судів першої та другої інстанцій і збір документації щодо кандидатів на посаду судді.

Як пояснив голова судової адміністрації Іван Балаклицький, технічні проблеми пов’язані з браком коштів. «Ще в жовтні 2009 року набув чинності новий порядок наповнення реєстру, який вимагає від судів на місцях надсилати в центр наповнення бази документів копії рішень судів тільки в електронному вигляді з використанням цифрового підпису. Це істотно збільшило навантаження на існуючу технічну базу», — сказав він.

За його словами, інтенсивність наповнення Реєстру зросла практично в два рази — до 400 тис. документів у місяць. Варто зазначити, що на даний момент Реєстр містить понад 8 млн. судових рішень. У той же час грошей на закупівлю нових серверів для обслуговування Реєстру немає. />  
На створення Єдиного реєстру судових рішень було витрачено більше 600 тис. грн. Щорічно в Україні ухвалюється близько 5 млн. рішень судів. З них лише близько 1% не повинні розміщуватися в Єдиному реєстрі.
 
За словами І. Балаклицького, у зв’язку з цим Держадміністрація звернулася за допомогою до міжнародних організацій в рамках проектів реформування судової системи в Україні. «Придбання необхідного обладнання для оновлення технічної платформи планується здійснити в 2010 році в рамках реалізації спільної програми ЄС та Ради Європи», — повідомив він.

За матеріалами: Дело

 

Читайте также по теме