ГолосUA
13:04 15/03/2010

Єдиним шляхом укріплення національної безпеки України є інтеграція в НАТО — експерти

Вперше в історії НАТО до розробки стратегічного документу організації були запрошені країни-партнери, у тому числі й Україна, які підтвердили, що головною місією Альянсу у ХХІ столітті залишатиметься колективний захист територій та населення.

Такого висновку дійшли експерти під час прес-конференції, передає кореспондент ГолосUA.

Зокрема, директор Центру інформації і документації НАТО в Україні Наталя Немилівська відзначила, що НАТО стало більш публічним, запросивши до розробки стратегічного документу уряди та громадський сектор країн-партнерів.

«Це запрошення донести бачення на майбутні пріоритети і завдання Альянсу на найближчу перспективу. І Україна, в цьому контексті, є важливим стратегічним партнером, вона зробила внесок на державному рівні 3 грудня 2009 року у Вашингтоні, а 12 березня у Варшаві під час відзначення 11-ї річниці вступу Польщі до НАТО, представила бачення з боку експертних кіл», — сказала вона.

Водночас, науковий директор Інституту Євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко нагадав, що після саміту НАТО в Страсбурзі та Кілі минулої весни, був створений алгоритм роботи щодо переосмислення місії та завдань НАТО на перспективу, який передбачав роботу як офіційних структур, так і залучення неурядового сектору. «Українська сторона підключилася у двох вимірах: в урядовому і недержавному. Вітчизняний громадський сектор працював за декількома напрямами і підготував відповідний документ», — сказав О. Сушко.

Також голова парламентського комітету з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк відзначив актуальність документу. «Його підготовка є важливою подією не лише для експертного середовища, а й для суспільства, оскільки йому бракує фактологічної достовірної інформації про НАТО», — зазначив парламентар.

На його думку, єдиним шляхом забезпечення національної безпеки України залишається інтеграція до лав НАТО. «Тому прагнення українського аналітичного середовища висловити власне ставлення до нової стратегічної концепції НАТО є зрозумілим із двох причин. Перша — це прагнення самого Альянсу дізнатися про позицію щодо нової концепції з боку країн-партнерів, і перш за все України. Друга — прагнення вітчизняного експертного середовища, яке є більш самостійним, висловити погляди на стратегію і якою мірою вона фактично відбиває зовнішньополітичні пріоритети України та співвідноситься з розвитком НАТО», — сказав Борис Тарасюк.

О.Каретнікова.

 

Читайте также по теме