ГолосUA
17:07 15/09/2009

Єрмолаєв: створення блоку лівих сил дозволить відновити колективний образ лівого руху

Створення блоку лівих сил дозволить відновити колективний образ лівого руху.

Так вважає директор Центру соціальних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв коментуючи створення блоку лівих сил, куди увійшли КПУ, «Союз лівих сил», «Справедливість» та СДПУ(о).

«По-перше ті або інші партії переживають зараз кризу, і навіть комуністи, не дивлячись на те, що це остання парламентська партія — істотно втратили за останні декілька років. Природно, кожна з цих сил стикається з проблемою модернізації. Ліві партії страждали ці роки двома болячками. Болячка перша — це старіння активу, ретроградність активу. А проблема друга — це конфліктність і амбітність, бо лівий рух постійно відрізнявся розколами, розрухами. Як результат — роздробленість команд. Напевно, лише комуністи і соціалісти зберігали дієздатну партійну структуру.

Весь цей час ліві стикалися з жорсткою конкуренцією з боку крупних політпроектантів, які використовували ліву ідею для створення своїх проектів (пригадаємо «Передовую Україну» і подібні до них)», — зауважив політолог.

«Соціологія останніх двох років показує, що виборці які ще підтримують лівих, орієнтовані на об’єднання. Ця ідея досить популярна. Тому я думаю, що об’єднання лівих містить в собі відразу декілька аспектів: це спроба за рахунок об’єднання укріпити, відновити колективний образ лівого руху. Я не виключаю, що буде спроба доктринального оновлення, бо позиціювання єдиного лівого кандидата і можливого майбутнього виборчого блоку, звичайно, змінить декілька звичний імідж лівих. По-друге, видно приціл робиться і на подальшу виборчу кампанію в місцеві органи самоврядування і на парламентські вибори. Це теж заявка. Ну, і це максимальна концентрація наявного електорату, бо їх роздробленість приводила до того, що розпилювався, дробився на піввідсотка – відсоток», — підкреслив Єрмолаєв.

За його словами, результат президентських виборів багато в чому залежатиме від того, у яких умовах основні кандидати входитимуть у виборчий січень.

«Не виключено, що якщо уявна стабільність затягнеться до грудня, то та соціологія, яку зараз ми маємо, вона відтвориться. Єдино, мабуть, в Петра Симоненка є реальний шанс отримати арифметичний ефект бо в кожного з учасників свої піввідсотка умовно є. І якщо він не конфліктує, то, можливо, до своїх 5-6 наявним відсоткам зможе додати декілька відсотків своїх союзників».

Водночас експерт переконаний, що великий успіх в лівих буде якщо кінець року проходитиме в умовах посилення економічної кризи і зростання протестних настроїв.

«У лівих кандидатів є ідеологічний кандидат. І це явна перевага, особливо в майбутніх дебатах».

Ліві можуть програвати в якихось поточних кон’юнктурних питаннях, враховуючи, що вони давно вже не були пов’язані з реальною владою, але ідеологізація виборів ним на руку», — констатував політолог.

«Для багатьох політичних сил, які зараз включилися до боротьби ідеологізація виборів має бути цікава та вигідна. І в цілому — це благо для української політики. Або поряд з єдиним лівим кандидатом з’явився, наприклад, представник ліберального об’єднання, або соціал-демократи здолали нарешті свої синдроми-симптоми і змогли б об’єднатися — це було б добре для української політики. Вибори були б більш напруженими, але і цікавішими, більш ідеологічними. Це було б дуже хороше чистилище між реальними і безневинними, між тими, хто знає, навіщо прийшов у політику, і тими, хто спекулює», — відзначив директор Центру соціальних досліджень «Софія».

«В цілому, я вважаю, що для лівих це — правильний крок. Можливо, не варто займатися шапкозакиданням, треба віддати їм належне, все-таки стільки років про це балагурили. Ну а наскільки це буде ефективно, покажуть, напевно, не лише президентські вибори, але і місцевого самоврядування, які, можливо навіть, цікавіші для лівих», — резюмував Єрмолаєв.

За матеріалами: From-ua

 

Читайте также по теме