ГолосUA
10:07 06/11/2008

Євроcоюз не прислухається до своїх членів — Польші та Латвії, та бажає поглиблення співпраці із Росією

У політиці щодо Росії між країнами-членами ЄС не існує єдності, — стверджує британське видання The Financial Times.

Підтвердження цьому газета побачила у намірах Європейської Комісії відновити переговори із Москвою задля "посилення інтересів ЄС та залучення Росії до співпраці на об’єднаних позиціях", незважаючи на категоричний протест з боку президента Польші Леха Качинського та президента Латвії Валдаса Адамкуса, які мотивують свою позицію серпневим грузинсько-російським конфліктом.

27 країн, які входять до Європейського Союзу, газета умовно ділить на 2 табори за політикою відносно Росії. До радикального табору вона відносить ту ж Польщу, а до поміркованого — Німеччину та Італію. Ці дві країни мають найбільші торговельні та енергетичні договори із Кремлем і під час грузинсько-російського конфлікту саме вони у своїх публічних виступах частково звинувачували президента Грузії Михайла Саакашвілі в агресії проти південних осетин. Тим не менш усі 27 країн ЄС єдині у своєму невизнанні незалежності Абхазії та Південної Осетії.

Слід зазначити, що доповідь Європейської Комісії, де йдеться про поглиблення співпраці із Росією, була оприлюднена до заяви президента Росії Дмитра Медведєва про дислокацію ракет у Калінінградській області у відповідь на розміщення США своєї протиракетної системи на території Польщі та Чехії. У цій же доповіді йдеться про стурбованість Євросоюзу переконанням Росії щодо своєї особливо "привілейованої" ролі у розподілі сфер впливу щодо сусідніх країн, включаючи Україну.

Тим не менш європейські посадовці переконані, що Москва потребує налагодженої співпраці із ними через можливість доступу до ринку країн ЄС для збуту її товарів, тобто сировини, енергоносіїв та ядерних матеріалів.

 

Читайте также по теме