ГолосUA
17:48 14/01/2009

Європа боїться нового Чорнобиля

В країнах Східної Європи, що залишилися без російського газу, хочуть запустити застарілі атомні реактори. В Євросоюзі побоюються, що такі поспішні кроки можуть призвести до нової Чорнобильської катастрофи.

Європейський союз гостро піддає критиці намір Словаччини і Болгарії відновити роботу застарілої АЕС. Єврокомісія застерегла, що це буде розцінюватися як грубе порушення європейського права, пише "Deutsche Welle".

Проте, словацьке керівництво наразі не зазнає тиску Брюсселя і не відступає від своїх намірів. Остаточне рішення про відновлення роботи атомного реактора у Ясловському Богуніце, збудованому за зразком Чорнобильського і виведеного з експлуатації всього два тижні тому на вимогу Євросоюзу, приймуть після того, як ядерну установку відвідають експерти ЄС і переконаються в її безпеці, заявив словацький Прем’єр-міністр Роберт Фіцо.

Минулої середи в Словаччині без газу залишилося близько тисячі підприємств. Два автозаводи і один металургійний комбінат змушені були повністю припинити виробництво. Місцева влада застерігає, що після відключення атомного реактора і перебоїв з газопостачанням вся енергомережа країни виявилася на межі колапсу.

Тим часом захисники довкілля піддають критиці: словацьке керівництво прагне скористатися газовою кризою, задля втілення свого давнього наміру не виводити з експлуатації небезпечний реактор. />  

У Болгарії, яка на 95% залежить від російського "блакитного палива", ситуація ще серйозніша. Там також розмірковують над введенням в експлуатацію застарілої АЕС "Козлодуй". Сусіди цих країн у паніці. Вони бояться, що екстрений перезапуск атомних реакторів може призвести до повторення Чорнобиля.

 

Читайте также по теме