ГолосUA
12:53 18/04/2010

Європа не відкриє повітряний простір до понеділка

Європейський повітряний простір буде закрито в неділю протягом всього дня. Офіційні рішення про припинення всіх польотів до понеділка вже прийняли Великобританія, Ірландія, Німеччина, Бельгія, Австрія, Швейцарія, Данія, Норвегія, Швеція, Естонія.

Чехія, Фінляндія, Угорщина, північна частина Італії, Литва, офіційно оголосили, що не відкриються раніше ранку понеділка. Повністю блокований повітряний простір Люксембургу, Франції, Болгарії, Словаччини. Іспанія залишається номінально відкрита, але більшість рейсів там скасовані через недосяжність решти Європи.

Польща в неділю оголосила про тимчасове відкриття свого повітряного простору для прольоту, але не для посадки.

Всі рішення про закриття повітряного простору приймаються національними урядами європейських країн у тісній взаємодії один з одним. Цю координацію забезпечує європейське агентство з безпеки повітряної навігації Євроконтроль, до якого входять 38 держав.

Рекомендації Євроконтролю залишаються невтішними — хмара вулканічного попелу з Ісландії продовжує розповсюджуватися і становить небезпеку для польотів. Метеорологічний прогноз на понеділок також не обіцяє ніяких серйозних змін у повітряному просторі над Європою на висоті 8,5-10 тис. метрів, де розповсюджується попіл, що є небезпечним для турбореактивних двигунів літаків. В Європі ніхто не може сказати з упевненістю, коли польоти відновляться.

За матеріалами: «Взгляд»

 

Читайте также по теме