ГолосUA
14:39 27/12/2009

Європа посилила заходи безпеки в аеропортах після невдалого теракту на американському літаку

Після невдалої спроби теракту на американському літаку під час трансатлантичного рейсу в Німеччині та інших країнах Європейського союзу впроваджено посилених заходів безпеки. В Нідерландах розслідують, як вибухівка могла потрапити на борт.

Зокрема, Федеральна поліція Німеччини збирається запровадити додаткові заходи контролю. Відповідальна за безпеку в аеропортах установа в суботу попередила пасажирів, що їм можливо доведеться довше чекати вильоту в США. В аеропортах Сполучених Штатів тепер також більш ретельно перевіряють усіх, хто прибуває з-за кордону.

Приводом став інцидент 25 грудня, коли пасажир рейсу з Амстердама американської авіакомпанії Delta намагався підірвати літак незадовго до посадки в Детройті. За першими даними розслідування, в нього була невелика кількість потужної вибухівки PETN. Члени екіпажу та пасажири завадили 23-річному нігерійцю Умару Фаруку Абдулмуталлабу висадити в повітря літак із майже 300 людей на борту.

Про мотиви злочину наразі відомо мало. Представник уряду США сказав телеканалу Сі-ен-ен, що Абдулмуталлаб не мав тісного зв’язку з терористичною мережею «Аль-Каїда». Сам затриманий запевнив, що підтримував контакти з ісламськими екстремістами, а вибухівку отримав у Ємені. Але офіційні джерела вважають, що він швидше за все діяв один.

Тим часом в Амстердамі почали шукати «дірки» в системи безпеки одного з найбільших аеропортів Європи — «Схіпхол». Спеціальна комісія ЄС розслідує, чи були дотримані європейські правила безпеки. «Я обурений спробою теракту в літаку з Амстердама в день Різдва», — заявив комісар ЄС із питань внутрішніх справ та юстиції Жак Барро. Депутати нідерландського парламенту вимагають ретельного розслідування – як нігерійцю вдалося пронести вибухівку на борт.

Через день після інциденту літак німецької авіакомпанії Lufthansa, що прямував із Франкфурта до Детройта, здійснив непередбачувану зупинку в Ісландії. Причиною стала валіза, власника якої не було на борту. Речник авіакомпанії заявив, що валіза була ретельно перевірена в аеропорті Франкфурта. Однак уже в повітрі з’ясувалося, що власника багажу немає в літаку. Lufthansa повідомила, що проблеми з безпекою не було.

За матеріалами: «Німецька хвиля»

 

Читайте также по теме