ГолосUA
19:31 25/11/2008

Європа стурбована майбутнім президентством чеха у ЄС

Європа стурбована майбутнім президентством чеха Вацлава Клауса у ЄС. Про це повідомило видання International Herald Tribune.

"Боже мій, наступним буде Клаус"-приблизно такою є більшість відгуків у європейські пресі, щодо прийняття Чехією президентства ЄС.

Видання наголошує, що більшість держав Європейського Союзу просто боїться, що Вацлав Клаус, який хоча вже має більш церемоніальну роль у державі, аніж реальну владу, тим не менш може не тільки осоромити 27 країн-членів Союзу, а й внести ще більший розкол у останній.

Зокрема, мається на увазі те, зазначило видання, що Вацлав Клаус щиро ненавидить методи боротьби із економічною кризою президента Франції Ніколя Саркозі (який широко застосовує державне втручання у регуляцію економіки).

Крім того президент Чехії вважає проблему глобального потепління, яку визнають більшість світових держав, "небезпечним міфом", який впливає на розвиток економічної кризи. Він також не визнає Лісабонську угоду, яка має зробити ЄС більш вагомим гравцем у сфері зовнішньої політики, та є одним із небагатьох пост-радянських членів Союзу, хто посилив дипломатичні стосунки із прем’єром Росії Путіним, незважаючи на серпневий грузинсько-російський конфлікт.

Ніхто не сумнівається, що гарячі промови В.Клауса, поєднані із його щирим бажанням, невідомо у якому напрямку внесуть поправки у політику ЄС, адже один із відомих англійських істориків Тімоті Гартон Аш окрестив його "однією із найгрубіших персоналій, що я коли-небудь зустрічав"і це надзвичайно непокоїть європейських лідерів.

 

Читайте также по теме