ГолосUA
12:12 13/11/2008

Європа зменшує залежність від російської газової труби

Європа не приречена бути залежною від російського газу, — вважає французька газета “Le Monde”, посилаючись на висновки Європейської комісії із питань зовнішньої політики, що фінансується відомим американським фінансистом Джорджем Соросом.

Щоб аргументувати цю тезу, вона навела дані, згідно з якими за шість минулих років експорт російських енергоносіїв до Європи суттєво знизився — із 75% до 40%. Одна із причин цього — диверсифікація джерел постачання ресурсів за рахунок Норвегії, Алжиру, Нігерії та інших країн, що мають запаси нафти і газу.  Тож майбутнє газопостачання до ЄС не обов’язково має монопольно належати російському “Газпрому”, вважає автор статті, адже російський партнер може виявитися нездатним задовольнити зростаючий попит Європи.

Якщо ж “Газпром” і далі матиме можливості тиснути на європейські держави, створюючи атмосферу неспокою та розз’єднання між ними, то це можливе лише через те, що ті досі не виробили єдиної інтегрованої політики щодо постачання енергоносіїв, — пише “Le Monde”.  За її висновком, зараз фактично кожна країна ЄС сама визначає свою політику відносно Москви і це надзвичайно шкодить у формуванні енергетичних вимог і позицій Європи.

Вихід із даної ситуації, зазначається у статті, це об’єднання Франції та Німеччини для створення єдиного інтегрованого європейського ринку, чого так прагне Комісія в Брюселі впродовж багатьох років. Тим не менш такі плани зустрічають серйозний опір з боку великих енергетичних об’єднань, які не бажають здавати свої позиції.

Газета також нагадує, що неможливість висловити єдину позицію у відносинах із Кремлем, має свої корені і в тому, що такі країни як Франція, Німеччина та Італія — не в змозі протистояти вигідним контрактам Москви щодо постачання газу, і при цьому ці країни, на відміну від таких нових членів ЄС, як країни Прибалтики, не є настільки залежними від російських енергоносіїв, тому і почувають себе відносно вільними.

Читайте также по теме