ГолосUA
14:29 26/11/2010

Європарламент закликав ретельно розслідувати справу зникнення В. Климентьєва

 

Європарламент своєю резолюцією щодо України закликав українську владу провести ретельне розслідування зникнення головного редактора газети Василя Климентьєва, яка висвітлює тему корупції в Харківській області.

Про це йдеться в тексті резолюції Європейського Парламенту, передала прес-служба Міністерства закордонних справ України.

Європарламент підкреслив необхідність зміцнення довіри та стабільності, незалежності та ефективності інститутів, таким чином гарантуючи демократію і верховенство права, та сприяння узгодженому процесу конституційної реформи на основі чіткого розподілу повноважень та ефективної системи стримувань і противаг між державними інститутами.

У тексті документу підкреслено, що співпраця з Європейською комісією за демократію через право (Венеціанська комісія) має вирішальне значення для забезпечення того, “щоб законодавчі пакети реформ, які в даний час розробляються, повністю відповідали європейським стандартам та цінностям, закликає всі зацікавлені політичні сторони, включаючи уряд та опозицію, долучитися до цього процесу, закликає українську владу звернутися до Венеціанської комісії з метою отримання висновків щодо остаточних редакцій законопроектів”.

Також ЄП висловив стурбованість з приводу останніх подій, які можуть підірвати свободу та плюралізм ЗМІ. Він “закликає владу вжити всі необхідні заходи для захисту цих невід’ємних атрибутів демократичного суспільства, і утримуватися від будь-яких спроб контролювати, прямо або опосередковано, зміст повідомлень у національних засобах масової інформації; підкреслює нагальну необхідність законодавчих реформ у сфері ЗМІ”.

Нагадаємо, дружина В. Климентьєва повідомила про його зникнення 12 серпня 2010 року. У ході перевірки встановлено, що 11 серпня В. Климентьєва виїхав з дому з невідомим чоловіком на автомобілі “БМВ” у невідомому напрямку. Дзержинський райвідділ міліції Харкова порушив кримінальну справу за статтею “умисне вбивство” за фактом зникнення В. Климентьєва.

Нагадаємо, 30 вересня на прес-конференції міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов розповів, що у справі про зникнення харківського журналіста Василя Климентьєва є більше 10 версій.

Вчора 25 листопада 2010 року Європейський Парламент схвалив резолюцію щодо України, підготовлену представниками всіх політичних сил, представлених в ЄП.

Читайте также по теме