ГолосUA
06:08 12/10/2010

Європейські спостерігачі вивчають підготовку України до місцевих виборів

Делегація Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи спостерігатиме в Україні за підготовкою до місцевих виборів. За їхніми результатами Конгрес підготує звіт про відповідність виборів європейським стандартам.  

Члени делегації упродовж дводенного візиту до Києва зустрічатимуться з представниками уряду, виборчих органів, партій, дипломатичного корпусу та співробітниками неурядових організацій аби впевнитися, що передвиборча кампанія в Україні проходить чесно і неупереджено.

Нині до Києва приїхало тільки чотири представники Ради Європи з Австрії, Великобританії, Франції та Вірменії. З 28 жовтня до 1 листопада для спостереження за місцевими виборами представників Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи буде набагато більше, повідомили в Бюро інформації Ради Європи. Нині представники конгресу не зустрічалися з українськими ЗМІ, однак обіцяли оприлюднити свої висновки про хід українських місцевих виборів одразу після завершення голосування. 

Також ОБСЄ має намір направити в Україні невелику групу експертів для спостереження за місцевими виборами. Про це повідомив координатор проектів Організація з безпеки і співробітництва в Європі в Україні Любомир Копай. Серед спостерігачів будуть експерт з законодавства і з висвітлення виборів у засобах масової інформації, а прибуде група в Україну всередині жовтня. Копай зазначив, що ОБСЄ не зможе направити на українські вибори повноцінну місію, оскільки запрошення від української влади взяти участь у моніторингу надійшло занадто пізно.

Українські експерти наголошують, що спостереження за місцевими виборами від міжнародних організацій буде декларативним, оскільки через запізніле запрошення їх буде мало і вони в основному будуть на виборчих дільницях у Києві. На цей момент на офіційному сайті ЦВК відсутня інформація про зареєстрованих іноземних спостерігачів чи представників міжнародних організацій, які спостерігатимуть за виборами 31 жовтня.

За матеріалами: Німецька хвиля

Читайте также по теме