”Le Temps”.
12:36 10/06/2009

Європейських соціалістів підвела самовпевнність

Європейські соціалісти втратили довіру громадян до їх здатності працювати в інтересах більшості. Таким є висновок швейцарського соціаліста та політолога Андреаса Гроса, інтерв”ю з яким опублікувала газета ”Le Temps”. 

Аналізуючи результати виборів до Європарламенту, на яких перемогли правоцентристські партії, експерт констатує, що соціалістичні партії у Європі втратили електорат, зокрема, у Німеччині, Франції, Іспанії та Великобританії, отримавши у новообраному парламенті лише 161 мандат із 736, в той час як “Народна Європейська партія” — 263. Крім того свої позиції зміцнила “Партія зелених,” яка отримала 52 мандати, разом із невеликими націоналістичними та екстремістськими партіями".

У цьому зв”язку Андреас Грос вважає, що перемога національно-консервативних та націоналістичних сил є набагато небезпечнішою, ніж поразка соціал-демократів. "У широкому сенсі можна вважати, що програли не тільки соціал-демократи, а й ліберали, разом із класичними правими консерваторами, таким як канцлер Німеччини Ангела Меркель"- наголошує він.

На думку політолога, соціалісти втратили довіру європейців до їхньої здатності працювати в інтересах більшості. Ця більшість сумнівається, що тим вдасться подолати економічну та політичну кризу у ЄС. "В цілому я б виділив дві основні причини такої недовіри. Перша — це те, що багато соціалістів стали перетворютися у занадто елітизованих політичних гравців. Вони стали сприймати громадян винятково як споживачів політики, але не як безпосередніх "акторів" процесу. По-друге, соціалісти забули, що демократія обмежується не лише державними зборами, а й може захищатися на національному та повсякденному рівні. 

Якщо у Швейцарії політичні інституції змушені прислухатися до думки населення, то в Німеччині, наприклад, державні заклади недостатньо активно працюють із громадянами, навіть якщо соцопитування і говорять про підтримку населенням їхніх дій Усі ініціативи соціалістичних партій у Європі останнім часом відрізняються пасивністю те неясністю. У Франції соціалістична партія, яка зазнала повного краху на виборах до Європаламенту, занадто зациклена на ідеї створення великої Франції і ігнорує більш широке європейське бачення. В Австрії соціалісти проявили себе занадто популістичними і відмовилися від проекту федерального та демократичного союзу. Нарешті, в Італії у соціалістів не вистачає потужності, яка дозволила б гідно опонувати харизмі прем’єра Берлусконі"- зазначає у інтерв’ю виданню Андреас Грос.

На його думку, соціалістам слід визнати свої помилки, які за 15 років стали занадто очевидними. Ще на минулих виборах до Європарламенту вони почали здавати свої позиції, але провал на цих виборах свідчить про те, що вони мають прискіпливо проаналізувати прогалини власної політики. Зокрема, вважає Андреас Грос, коли Лісабонська угода набуде чинності (1-го січня 2010-го року), політикам слід повернутися до проекту європейської Конституції, але в іншій формі та з іншим змістом. Саме від неї залежить майбутня інтеграція ЄС та стан демократії у ньому. Громадяни Євросоюзу мають активно брати участь у створенні цього життєво необхідного закону і не тішитися ілюзіями, що Лісабонська угода стане панацеєю.

Відповідаючи на запитання чи загрожує успіх правих соціал-демократам, політолог наголосив, що був би радий, якби праві взяли замість 10 мандатів у парламенті всі 50, втрачені соціал-демократами. "На мою думку, ми не можемо говорити про особливий успіх правих на цих виборах до Європарламенту, окрім Франції. Там справді їхня перемога є достатньо помітною, але не в Європі у цілому", каже він і додає, що потрібно пам’ятати, що для того, аби подолати нинішню економічну кризу, державі необхідно не забувати про соціальне забезпечення, разом із підтримкою розвитку демократії та захисту екології. "Не можна ігнорувати помилки тієї системи, що спричинила нинішні економічні негаразди. На жаль, президент Єврокомісії Жозе-Мануель Баррозу, який є фундаменталістом вільного ринку, не усвідомлює як слід діяти в умовах кризи. Тим не менше, він вже точно балотуватиметься на другий термін."- зазначив Андреас Грос. "Європа має стати проектом громадян. Саме тому урядам слід втілювати політику транснаціональної демократії, а не давати посилюватися популярності екстремістів"- наголосив в інтерв’ю виданню “Le Temps” швейцарський соціаліст та політолог.

Підг. Л.Дубенко.

 

Читайте также по теме