ГолосUA
07:22 23/04/2010

Європі загрожує друга хмара попелу ісландського вулкану

На Європу насувається друга хмара вулканічного пилу Ейяфьятлайокудль, європейське авіасполучення знову виявилося під загрозою зупинки.

Про це заявили британські метеорологи.

Згідно з прогнозами, воно може накрити північну частину Німеччини, Данії і частину Швеції і вузькою смугою, яка пройде над територією Польщі, "дотягнутися" до Східної Європи.

Так, у п’ятницю вперше з початку виверження вулкана буде закритий аеропорт Рейк’явіка. Вулканічні викиди поширювалися виключно в східному напрямку від ісландської столиці, розташованої на південному заході країни.

Авіаційна влада Ісландії запевнила, що острів не виявиться ізольованим від решти світу, оскільки ісландські авіалінії використовуватимуть інші аеропорти.

Між тим, королівські військово-повітряні сили Британії призупинили тренувальні польоти багатоцільових винищувачів "Тайфун" — в їх двигунах виявили попіл.

Нагадаємо, ісландська вулкан Ейяфьятлайокудль "прокинувся" вперше за останні 200 років. 14 квітня в результаті його другого виверження утворилася хмара вулканічного попелу, яка накрила спочатку Північну, потім Західну і Східну Європу.

Повітряне сполучення Європи виявилося практично повністю паралізованим протягом п’яти днів. Лише 21 квітня країни почали відкривати повітряний простір і нормалізувати графік авіарейсів. За попередніми даними, збитки авіакомпаній за цей час склали 1700 мільйонів доларів, криза охопила 29% світової авіації, щодня її заручниками ставали 1,2 мільйона пасажирів.

За матеріалами: Комсомольская правда в Україні

 

Читайте также по теме