ГолосUA
06:29 09/12/2009

Європу поглинула хвиля підроблених ліків

Внаслідок спецоперацій з контролю вантажу на митницях Єврокомісія викрила понад 32 млн. одиниць підроблених медикаментів, пише видання Die Presse.

Кількість підроблених ліків, які попадають у руки пацієнтів, постійно зростає, зазначається у публікації, і на відміну від дозволених копій відомих препаратів, так званих дженереків, фальшивки можуть нанести здоров’ю серйозну шкоду .

В основному, наголошує видання, підробляються антибіотики, препарати проти раку та малярії, а також засоби для пониження холестерину, препарати проти болі та, звичайно, "віагра".

Ще протягом листопада Інтерпол провів спецоперацію проти незаконної торгівлі ліками в інтернеті, у ході якої було виявлено 751 сайт, який здійснював кримінальну діяльність. Було зокрема конфісковано близько 167 тисяч підроблених медикаментів.

"Будь-яка підробка ліків — це спроба масового вбивства", — наголосив під час свого інтерв’ю газеті єврокомісар з питань промисловості Гюнтер Верхойген. Він також висловив переконання, що наступного року Єврокомісія домовиться у рамках боротьби із підробкою ліків про заходи, які допоможуть відстежити весь шлях: від виробництва препарату до його потрапляння в аптеки.

Видання також вказує, що оберти фальшивих ліків майже в 2 тисячі разів перевищують оберти наркоторгівлі, в той час як згідно даних ВООЗ понад 50% ліків, що продаються через інтернет, є підробками.

Л. Дубенко

 

Читайте также по теме