ГолосUA
15:23 11/03/2009

Єврозона не хоче допомагати Центральній та Східній Європі

Фінансові міністри єврозони висловилися проти прискореного вступу до єврозони таких країна ЄС, як Угорщина, Румунія, Польща, пославшись на необхідність дотримуватися встановлених правил, адже "на кону довіра до ЄС". 

Про це пише газета “The Financial Times”

"Через нинішню нестабільність фінансової та політичної ситуації у Європі буде неправильним починати дебати з цього питання",- зазначив в інтерв”ю виданню Жан-Клод Юнкер, прем’єр-міністр Люксембургу та голова єврозони, до якої входять 16 країн ЄС. За його словами, однією із найбільших проблем є те, що у "єврозони не існує єдиного центру управління та фіскального керівника".На думку “The Financial Times”, така постановка питання від єврозони буде, скоріше за все, сприйнята країнами Центральної та Східної Європи як визнання західними економічними гігантами своєї неспроможності допомогти нестійким економікам постсоціалістичних держав. 

Нагадаємо, що минулого місяця Угорщина запропонувала скоротити термін виконання спеціального плану із заміни національної валюти на євро через занадто високий рівень інфляції у державі. Ця пропозиція дістала підтримку і з боку президента Європейського банку реконструкці та розвитку Томаса Мірова. Але такі лідери провідних економік ЄС, як канцлер Німеччини Ангела Меркель, не виявили особливої прихильності до ініціатив Будапешта. "Стає очевидним, що керівники єврозони не виявляють особливого ентузіазму відносно допомоги центральним та східним державам Європи",- підсумовує газета.

 

Читайте также по теме