ГолосUA
14:13 17/01/2009

Юрій Луценко: МВС цікавиться рефінансуванням банків

Хижаком, фінансовим монополістом, «надзвичайно цинічним і, на жаль, достатньо сильним у фінансовому, економічному, медійному і політичному плані, аби кидати виклик усій Українській державі», назвав Дмитра Фірташа міністр внутрішніх справ Юрій Луценко на прес-конференції в Івано-Франківську. При цьому Луценко зазначив, що це думка не міністра, а політика, громадянина України, — повідомило радіо "Свобода".

Підставою для таких слів стала вчорашня передача «Свобода на Інтері».

Головний міліціонер України також зауважив, що інші оцінки притримує до завершення перевірки процесу отримання безпрецедентного рефінансування комерційним банком, який «ось-ось стане власністю пана Фірташа».

На направлені листи до Національного банку України і низки комерційних банків із запитаннями про те, як отримали кредити, що було підставою і що було надано в гарантії повернення цих ресурсів, надійшли відмови з посиланням на банківську таємницю.

Київський апеляційний суд дав дозвіл на розкриття банківської таємниці, хоча в силу специфіки українського законодавства цей процес розтягнеться на десятки днів.

Та, як запевнив Юрій Луценко, «докопаються до істини». Окрім питань, як деякі банки отримали кредити і що було гарантією для їх отримання, правоохоронців цікавитиме також, куди ці кредити були направлені.

Ю.Луценко повідомив, що за оперативними даними, лише незначна частина цих кредитів пішла на повернення депозитів громадянам, трохи більша – на низькопроцентні кредити фізичним особам, та основна частина витрачена на скуповування валюти.

За словами міністра Юрія Луценка, оскільки тут нема підслідності МВС та ознак кримінальної відповідальності, повинна бути відповідальність більше політична тих органів, які уповноважені відповідати за стабільність української валюти, а також контроль за діями комерційних банків.

 

Читайте также по теме