ГолосUA
10:15 07/10/2008

Ющенко: коаліція у попередньому складі непотрібна

Говорячи про долю коаліції, Президент зазначив, що демократична коаліція у попередньому складі виявилася у поточній політичній ситуації непотрібною, «бо план, який задумали проти України, був набагато цінніший, ніж перемовини по порядку денному парламенту, грузинському питанню, Чорноморському флоту».

«Нас підвели до іспиту, як приблизно і 12 місяців назад: треба було дати гарантію вічного перебування в політиці декільком людям», – сказав Президент про цю конфігурацію. Для її закріплення планувалося прийняти конституційну реформу кулуарним шляхом, оминаючи Національну конституційну раду, додав Віктор Ющенко.

«Треба було розписати Конституцію, яка давала б вічність у політиці трьом чи двом персонам», – сказав він.

Водночас, за його словами, демократична коаліція не змогла довести свою ефективність через позицію однієї із її сторін.

«За 9 місяців коаліція, яка пообіцяла народу прийняти 245 законів, щоб реалізувати свою ідеологію і свої пріоритети, прийняла 11. А те, що вимагалося з нашої позиції прийняти, до сьогодні не прийнято», – сказав Президент.

Із 34 днів переговорів про новий формат коаліції лише 4 останні дні було присвячено пошукові взаєморозуміння серед учасників демократичної коаліції, і 28 днів – переговорам між БЮТ, ПР і КПУ. Ця нескладна арифметика демонструє усю незацікавленість колишніх союзників зберегти формат демократичної коаліції.

Він нагадав, що надав можливості провести переговори не лише в передбачені Конституцією 30 днів, але й понад цей термін. «Наша Україна» в координатах, запропонованих для переговорів, ці перемовини провела».

«Я вважаю, що зараз ми можемо з гідністю і честю перегорнути сторінку і говорити далі про українську демократію»,– сказав Глава держави. Віктор Ющенко запропонував фракції провести ще одну зустріч, та присвятити її «обговоренню наступного кроку».

Читайте также по теме