ГолосUA
07:26 22/01/2009

Ющенко може покерувати зайвий рік

Українці можуть не дочекатися за рік чергових президентських виборів. Минулі відбулися 31 жовтня 2004 року (перший тур), таким чином, п’ять років президентського терміну стікають в кінці цього року. Але дискусія політиків та юристів щодо дати виборів може призвести до того, що відбудуться вони у кінці 2010 року.

Про це повідомила газета «Сьогодні».

Як повідомив член ЦВК Михайло Охендовський, остаточну дату виборів назвати може лише Верховна Рада, а вибирати депутатам буде з чого.

«Існує 5 різних варіантів, і кожен з них може бути обгрунтований як дата президентських виборів. Це 25 жовтня 2009 року, 27 грудня 2009 року, 17 січня 2010, 31 січня 2010 і 26 грудня 2010. І якщо перша дата заснована на діючому законі про вибори Президента України, то остання пов’язана з нормою Конституції про те, що вибори Президента потрібно проводити в останню неділю останнього місяця п’ятого року повноважень Президента України. /> І все питання в тому, як розуміти цей п’ятий рік — як фактично проведений на посту президента (і тоді вибори потрібно проводити в січні 2010 року) або календарний (тоді — в кінці 2010 року)», — вважає Охендовський.

Він уточнив, що якщо йдеться про вибори в кінці 2010 року, то це прямо протиречить нормі Конституції, яка визначає п’ятирічний термін повноважень Президента. Адже виходить, що Ющенко тоді правитиме шість років (вступив він в посаду 23 січня 2005 року). Але в БЮТ вже б’ють на спалах — Ющенко, вони говорять, спробує через Конституційний суд продовжити собі повноваження.

«Ми знаємо, що на Банковій вже розробляють план, як протягнути через КС вирішення про призначення виборів в грудні 2010 — їх аргументи, що саме тоді закінчується повний п’ятий рік повноважень президента», — сказав нардеп від БЮТ Валерій Писаренко.

За даними депутата від НУ-НС Юрія Кармазіна, Президент вже готує відповідне звернення до Конституційного суду, а з суддями вже «ведеться робота».

У ЦВК же офіційно про дату виборів мовчать. За словами глави прес-служби ЦВК Зої Шаріковой, офіційної думки Центральної виборчої комісії з приводу дати доки немає. «Это не наша прерогатива, все вирішує Верховна Рада», — повідомила Шарікова.

Спікер Володимир Литвин вже заявив що парламент цю дату обов’язково призначить, і доти всі розмови про дату виборів — порожні. Втім, яку дату призначать депутати — також велике питання. Враховуючи, що зараз поганий рейтинг не лише в Ющенка, але і в Тимошенко.

 

Читайте также по теме