ГолосUA
16:06 03/09/2009

Ющенко наклав повторне вето на закон про ЄВРО-2012

На сьогодні у гривні залишилася одна загроза – слабка бюджетна політика держави.

Про це Президент України Віктор Ющенко заявив в інтерв’ю українським діловим виданням, повідомили у прес-службі Президента.

«Якщо далі бездумно, через емісійний станок вирішувати проблеми неякісного бюджетного планування, непродуманої бюджетної політики – це ставити під удар перш за все кожну людину. Бо девальвація та інфляція – це удар по простій людині, по національній економіці. Я є противником того, щоб за рахунок емісії Національного банку ці речі вирішувалися. І 10 мільярдів емісії на ЄВРО-2012 – я наклав повторне вето і буду говорити, що це злочин проти стабільності гривні», — сказав Президент . />
Президент висловив серйозне застереження щодо використання емісійних механізмів з огляду на їхній вплив на стан української економіки, яка переживає кризу.

«Кожна емісія сьогодні, мільярд чи півтора, буде критично поганою послугою для стабілізації гривні», — сказав Президент.

Глава держави закликав уряд реалістично підійти до планування бюджету цього і наступного року. «Нам треба підійти до раціональної оцінки бюджетних завдань найближчих 5 місяців, чітко усвідомлюючи, що нам будь-як треба зберегти програму співпраці з Міжнародним валютним фондом. На жаль, сьогодні з 6 попередніх умов 5 українським урядом не виконані і продовження програми поставлено під серйозний сумнів», — констатував Віктор Ющенко.

При цьому Президент наголосив на неприпустимості залучення коштів із зовнішніх ринків під непрозорі умови. «Це велика помилка – сиру безплатного немає, а політичні кредити є набагато небезпечнішими, бо йдеться про торгівлю національним інтересом, національними активами або про проекти, про які ми дізнаємося, коли закінчиться приватизація двох-трьох перших об’єктів – Одеського припортового, підприємств хімії чи електрогенерації», — сказав Президент. Він попередив, що зробить усе для зупинки такого роду приватизації.

Віктор Ющенко висловив тверді наполягання на тому, що співпраця з МВФ має бути продовжена, оскільки мотивуватиме український уряд до проведення реформ та сигналізуватиме про інвестиційну привабливість української економіки.

Інтерв’ю з Президентом України провели репортери та редактори українських ділових видань – газети «Бізнес», «Дело», «Коммерсант-Украина», «Інвест-газета», «Деловая столица», журнал «Власть денег».

Основними темами розмови стали бюджетна та приватизаційна політика Уряду, ситуація на валютному ринку та в банківській системі.

 

Читайте также по теме