ГолосUA
12:56 07/12/2009

Ющенко обговорив з Теффтом посилення гарантій безпеки України

Київ та Вашингтон повинні опрацювати новий документ, котрий би гарантував безпеку України, яка відмовилась від ядерної зброї. Про це заявив Президент Віктор Ющенко у ході зустрічі з послом США Джоном Теффтом у понеділок у Києві.

"Серед першочергових питань двостороннього порядку денного Президент України назвав практичну роботу щодо розробки у розвиток положень Будапештського меморандуму нового міжнародно-правового документу, котрий міг би забезпечити дієві гарантії національної безпеки України”, — йдеться у повідомленні прес-служби Президента України.

У ході зустрічі з Дж. Теффтом Президент також обговорив співробітництво в енергетичній галузі, “яке спрямоване, перш за все, на підвищення енергетичної безпеки України”.

Новий посол США приїхав до України 2 грудня, до цього Дж. Теффт очолював дипломатичну місію в Грузії. 7 грудня Дж. Теффт вручив Президенту України вірчі грамоти.

Будапештський меморандум був підписаний 5 грудня 1994 року Україною, Росією, США та Великобританією. Документ закріплює гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Угоди про непоширення ядерної зброї — країни відмовилась від ядерного арсеналу, який вона отримала у спадок від СРСР.

Експерти вважають, що документ не містить реальних механізмів забезпечення безпеки Україні, у зв’язку з цим Президент В. Ющенко на початку грудня звернувся до ядерних країн з проханням підтвердити та посилити гарантії безпеки для країни.

 

Читайте также по теме