ГолосUA
17:08 21/01/2009

Ющенко прийняв вірчі грамоти від нових послів Португалії, Молдови та Швеції

Президент України Віктор Ющенко прийняв вірчі грамоти від Надзвичайних і Повноважних послів Португалії, Молдови та Швеції.

Як повідомили у прес-службі Президента, вірчі грамоти від Португалії главі держави передав пан Маріу Жизуш душ Сантуш, від Молдови — пан Ніколае Гумений, від Королівства Швеція — пан Стефан Гуллгрен.

Президент провів зустрічі з новопризначеними послами.

У ході розмови з послом Португалії йшлося зокрема про виконання домовленостей, досягнутих під час офіційного візиту Президента України в цю державу в червні 2008 року. Йдеться, перш за все, про реалізацію домовленостей, визначених у Дорожній карті українсько-португальських відносин на 2008-2010 роки, серед яких: проведення перших засідань Спільних міжурядових українсько-португальських комісій з торговельно-економічного співробітництва та культурно-гуманітарної співпраці. Президент окремо подякував португальській стороні за створення сприятливих умов для соціального захисту українських громадян у Португалії і висловив сподівання, що ближчим часом буде підписано двосторонню угоду про соціальне забезпечення. Сторони також обговорили питання європейської та євроатлантичної інтеграції України. Окремо президент доніс позицію України щодо співробітництва з РФ у сфері газопостачання.

Під час розмови з послом Молдови сторони обговорили питання реалізації графіку першочергових питань українсько-молдовських відносин — ключовим документом у даному випадку є «Графік рішень першочергових питань українсько-молдовських взаємин», підписаний 1 лютого 2008 року. Окрему увагу сторони приділили врегулюванню Придністровської проблеми.

У розмові з послом Швеції сторони відзначили інтенсифікацію двостороннього політичного діалогу на високому рівні. Президент зокрема висловив сподівання, що наступний саміт Україна-ЄС — за шведського головування — надасть значного поштовху розвитку взаємин нашої держави і Євросоюзу та реалізації «Східного партнерства». Окрему увагу сторони приділили важливості подальшої активізації економічного та інвестиційного співробітництва між нашими країнами. Йшлося також про надання технічної допомоги Швецією в рамках реалізації Стратегії шведського уряду щодо співробітництва з Україною на 2009-2013 роки.  

Читайте также по теме