ГолосUA
15:59 24/11/2009

Ющенко прогнозує дестабілізацію гривні в разі подолання вето на виділення “протиепідемічних” 1 млрд. грн.

Президент Віктор Ющенко прогнозує дестабілізацію курсу гривні у випадку подолання Верховною Радою вето на виділення 1 млрд. гривень на боротьбу проти епідемії грипу.

Про це він сказав на прес-конференції у Чернігівській області.

Президент нагадав, що ці кошти пропонується виділити за рахунок Національного банку, у якого таких грошей немає, а тому доведеться проводити емісію гривні, наслідком чого може стати дестабілізація національної валюти.

"Я вимагаю від прем’єра й тих, хто буде голосувати за подолання вето, одного: сформулювати цей закон як емісію гривні, щоб відповідальність за безконтрольний випуск грошей була покладена на прем’єра, а також відповідальність за втрату стабілізації національних грошей, чого не уникнути після таких рішень", — сказав Ющенко.

Він вважає цей закон політичним й економічно неправильним. "Мені буде цікава реакція парламенту, який ухвалить рішення щодо благих намірів, які ведуть у пекло", — підкреслив Ющенко.

Він виступає за те, щоб прибуток НБУ розподілявся тільки після завершення фінансового року.

Нагадаємо, що 3 листопада парламент виділив з державного бюджету на 2009 рік і спрямував до резервного фонду 1 млрд. гривень для боротьби з епідемією грипу.

Зазначені кошти виділені за рахунок перерозподілу між загальним і спеціальним фондами держбюджету перевищення валових доходів НБУ над витратами.

16 листопада Ющенко ветував цей закон.

Верховна Рада розгляне його подолання на позачерговому засіданні 26 листопада.

За матеріалами: Українські новини

 

Читайте также по теме