ГолосUA
14:27 19/02/2010

Ющенко просить ГПУ відкрити кримінальну справу проти «бютівця», який звільнив 18 людей за українську мову

Президент України Віктор Ющенко звернувся до генерального прокурора України стосовно порушення кримінальної справи за фактом дискримінації за ознакою мови і національності проти голови Спостережної ради підприємства «Павлограджитлобуд» Ігоря Слюнькова.

Про це заявила прес-секретар глави держави Ірина Ванникова, повідомили ГолосUA у прес-службі Президента.

За словами прес-секретаря, Президент глибоко стурбований ситуацією, що склалася в місті Павлограді Дніпропетровської області, де за ініціативи І. Слюнькова було звільнено з посад голову правління і понад десятка менеджерів різного рівня лише за те, що вони спілкувалися на робочих місцях українською мовою та позиціонували підприємство як українського виробника.

Також Президент доручив голові СБУ перевірити ситуацію в Павлограді на предмет наявності у діях власників «Павлограджитлобуд» злочинів проти національної безпеки України, повідомила І. Ванникова.

«Фактично, професіонали опинилися на вулиці за те, що були патріотами своєї країни і не соромилися цього. Такі дії прямо суперечать частині 2 ст. 24 Конституції України, яка не допускає привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками», – констатувала вона.

Саме тому, на думку Президента, цей виробничий, на перший погляд, конфлікт містить всі ознаки кричущого порушення основоположних норм Конституції України, коли під виглядом нібито «корпоративних норм» у трудовому колективі впроваджуються нетолерантність та дискримінація за мовною ознакою.

«Президент України вважає, що оцінку діяльності голови Спостережної ради «Павлограджитлобуд» І. Слюнькову за його діяльність, пов’язану з дискримінацією за ознакою мови і національності, мають дати і політичні сили та громадськість. Зокрема, Президент чекає такої оцінки від Блоку Юлії Тимошенко, штаб якої на виборах очолював Слюньков», – наголосила І. Ванникова.

На думку В. Ющенка, повідомила І. Ванникова, у цивілізованому суспільстві такі дії мають бути однозначно засуджені, оскільки відкривають шлях до наростання нетерпимості та дискримінації у суспільстві.

Нагадаємо, раніше в місті Павлограді Дніпропетровської області було звільнено 18 осіб за те, що вони спілкувалися на робочих місцях українською мовою. І. Слюньков є депутатом Павлоградської міської ради від БЮТ.

 

Читайте также по теме