ГолосUA
16:01 04/02/2010

Ющенко розставив пріоритети в банківській системі

Головне завдання банківської системи України на 2010 рік – відновити кредитування національної економіки.

Про це повідомив Президент України Віктор Ющенко під час зустрічі з керівництвом Національного банку України та учасниками банківського ринку, повідомила прес-служба глави держави.

За його словами, у надзвичайно складних умовах банківська система України у 2009 році впоралася із викликами, що постали перед нею. «У цілому, банківська система у 2009 році дала відповіді на ключові виклики, які перед нею стояли. Банківська система виключно своїми силами, без жодної допомоги… уникла глибокої затяжної кризи», – наголосив В.Ющенко.

Президент констатував, що 2009 рік економічно був, можливо один із найскладніших за всю історію незалежної України – країна зустрілася із небаченим рівнем економічного падіння. Так, у 2009 році падіння ВВП склало біля 15%. Причини цього, за його словами, криються у системній слабкості економічної політики уряду, упевнений глава держави. «Я можу сказати, що ми мали найгіршу економічну політику у 2009 році за українську історію. Очевидно, це привело до того, що цілі системи – чи фінансова, чи бюджетна, чи банківська, – зустрілися з небаченими викликами», – наголосив В.Ющенко.

Він додав, що інфляція в 2009 році хоча дещо і скоротилася порівняно з 2008 роком, однак була найвищою (12,3%) серед країн СНД і ЄС. Уперше за останні 10 років відбулося падіння реальних доходів населення. За підсумками року очікується більше 11%. Минулий рік також відзначився рекордною збитковістю українських підприємств, сукупні збитки яких перевищили сукупні прибутки. За 11 місяців минулого року сума перевищення склала 15,6 млрд. гривень.

Однак, за словами В.Ющенка, найбільш складною виявилася ситуація у бюджетній сфері. «Такого рівня проблем у бюджетній сфері, які створені урядом у 2009 році – я стверджую – Україна не мала 19 років», – заявив Президент. Він зауважив, що реальний дефіцит держбюджету сягнув 79,6 млрд.грн., при затвердженому показникові 31 млрд.грнв. «Оце якість закону про бюджет, якість існування з однієї сторони, бюджетної системи, з іншої – фіскальної, коли розчерком однієї людини може творитися тотальна вакханалія в державних фінансах, яка веде до зриву курсу, цінової стабільності, творить бедлам на всіх ринках», – оцінив ситуацію глава держави.

За даними, наведеними Президентом, обсяг коштів на єдиному казначейському рахунку уряду зараз становить 1,5 млрд. гривень, тоді як на початку 2009 року цей обсяг становив понад 15 млрд. гривень.

 

Читайте также по теме