ГолосUA
15:31 31/07/2009

Ющенко схвалив порядок фінансового оздоровлення банків

Президент Віктор Ющенко схвалив прийнятий Верховною Радою 24 липня закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо особливостей реалізації заходів із фінансового оздоровлення банків".

Про це сказано в повідомленні прес-служби Президента.

Цей закон передбачає, зокрема, введення спрощеного порядку реорганізації банків, передачі їхніх активів і пасивів, зменшення статутного капіталу банку при виконанні плану фінансового оздоровлення в рамках процедури тимчасової адміністрації.

Водночас тимчасовий адміністратор банку може з метою капіталізації банку за участю держави за узгодженням із НБУ приймати рішення про збільшення або зменшення статутного капіталу банку.

Закон установлює особливий порядок зменшення статутного фонду банку у разі, якщо розмір його капіталу менший за статутний фонд й планується участь держави в рекапіталізації банку.

"Передбачається, що, на відміну від загального порядку, таке зменшення капіталу не вимагає згоди кредиторів і не спричиняє виникнення в них права вимагати дострокового припинення або виконання відповідних зобов’язань і відшкодування їм збитків", — сказано в пояснювальній записці.

Закон також передбачає, що обмін інформацією між НБУ й Мінфіном щодо банків, у рекапіталізації яких бере участь держава, здійснюється без урахування порядку розкриття банківської таємниці.

Крім цього, закон передбачає створення так званого Санаційного банку.

Зокрема, відповідно до тексту документа, Кабінет Міністрів за поданням Національного банку, погодженому з комітетом Ради з питань фінансів і банківської діяльності, може створити Санаційний банк, що не є учасником Фонду гарантування вкладів фізосіб.

Основним завданням такого банку є захист інтересів вкладників і кредиторів банків. Банк здобуває статус санаційного після видачі НБУ відповідної ліцензії. Тимчасовим адміністраторам проблемних банків надається право в ході оздоровлення фінустанов передавати їх із цією метою Санаційному банку.

  />  

 

Читайте также по теме