ГолосUA
14:53 07/09/2009

Ющенко та Качинський відкрили пам’ятник Голодомору у Польщі

У Варшаві Президент України Віктор Ющенко та Президент Республіки Польща Лєх Качинський взяли участь у церемонії відкриття пам’ятного знаку жертв Голодомору 1932-1933 років.

Глави держав поклали квіти та вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання, повідомила прес-служба глави держави.

Пам’ятник знак освятив предстоятель Польської автокефальної православної церкви митрополит Савва.

«Сьогодні у столиці Польщі відкриваємо пам’ятний знак жертвам української Катастрофи – Голодомору 1932-1933 років. Переконаний, це я знакова подія для наших братніх народів – українського і польського. Голодомор, організований злочинним сталінським режимом, був однією з найбільших трагедій в історії людства. Його жертвами стали 10 мільйонів наших співвітчизників», — сказав Віктор Ющенко.

Він наголосив, що Голодомор був організований свідомо, з метою назавжди виключити можливість відродження України як незалежної держави. «Ці злодіяння повністю відповідають визначенню геноциду, що міститься у резолюції ООН», — переконаний Віктор Ющенко.

Віктор Ющенко висловив вдячність всім державам, громадянам інших країн і представникам різних народів за підтримку України у боротьбі за істину та історичну справедливість.

Він назвав важливим знаком українсько-польської дружби й взаємної поваги відновлення українського некрополя у центрі Варшави. «Знаменно, що поруч із могилами, в яких вічним сном спочивають козаки і старшини, командувачі Армії УНР, українські державні діячі, митці й учені, сьогодні постав Хрест пам’яті жертв Великого Голоду. Щиро дякую всім причетним до цього святого чину. Вічна пам’ять і Царство Небесне мільйонам невинно убієнних», — сказав Віктор Ющенко.

У рамках церемонії відкриття пам’ятника Президенти України і Польщі також поклали квіти до монумента Борцям за волю України 1918-1920 років.

Довідка ГолосUA: Пам’ятний знак жертвам Голодомору 1932–1933 p.p. буде відкрито на Вольському кладовищі у Варшаві поряд з українським некрополем, де спочивають козаки, старшини і генерали Армії Української Народної Республіки, видатні діячі періоду УНР – міністри, дипломати, професори та інші. Пам’ятний знак являє собою традиційний козацький хрест, на якому у бронзі символічно передається трагедія українського народу, та напис українською і польською мовами: «Пам’яті жертв Голодомору в Україні 1932-1933 років», «Pamięci ofiar Wielkiego Głodu na Ukrainie w latach 1932-1933». Встановлення пам’ятного знака жертвам Голодомору завершить формування українського некрополя у польській столиці. Авторами пам’ятного знаку є скульптор Геннадій Єршов та архітектор Богдан Боберський.

 

Читайте также по теме