ГолосUA
13:46 14/11/2008

Ющенко в Баку говорить про єдиний енерготранзитний простір

Президент України Віктор Ющенко вважає, що проект Єдиного Каспійсько–Чорноморсько–Балтійського енергетичного простору має бути захищений «від будь-яких спроб політичного чи іншого впливу та тиску".

Як повідомила прес-служба глави держави, на цьому  Віктор Ющенко наголосив на пленарному засіданні Четвертого енергетичного саміту, який сьогодні відбувається в Баку.

 Глава держави переконаний у тому, що має бути рівноправний діалог «з кожною стороною, яка хоче бути учасником цього проекту». «Ми відкриті до діалогу»,– підкреслив він. У своєму виступі Президент відзначив суттєві зрушення в реалізації проекту створення Єдиного енерготранзитного простору. Глава держави особливо підкреслив, що йдеться про питання, яке стосується не інтересів якоїсь однієї країни або навіть регіону. «Це те, що потрібно для розвитку панєвропейського енергетичного простору»,– сказав Віктор Ющенко.

Він відзначив, що кількість учасників цього діалогу збільшується, свідченням чого є розширення кола учасників кожного наступного енергетичного саміту. «Дійсно, ми сформували режим діалогів, і перш за все– у робочому плані, який веде нас досить швидко та ефективно до реалізації наших ідей»,– сказав В. Ющенко. />  

Глава держави окремо підкреслив важливість проведення нинішнього Енергетичного саміту в кавказькому регіоні, в якому кілька місяців тому відбувалися воєнні дії. «Ми демонструємо спільну політичну волю і хочемо задекларувати, що ініціатива формування надійного енергетичного простору від Каспійського, Чорного та до Балтійського морів є не фантазією. Ми віддані, і ми даємо солідарну підтримку тим країнам, які знаходяться в цьому регіоні»,– наголосив Президент України.
Особливо він відзначив важливість підтримки проекту створення єдиного енерготранзитного простору з боку Європейського Союзу та США. «Для нас дуже важливо, щоб коло партнерів у реалізації цього проекту з кожним самітом тільки зростало»,– заявив Віктор Ющенко.

 

Читайте также по теме