ГолосUA
16:09 25/11/2009

Ющенко вдруге заборонив Кабміну відбирати радіочастоти у Міноборони

Президент України Віктор Ющенко зупинив дію пунктів 1-3 розпорядження Кабінету Міністрів від 11 листопада 2009 року №1361-р «Деякі питання проведення конверсії смуг радіочастот». Про це йдеться в указі глави держави від 25 листопада.

В. Ющенко нагадав, що уряд прийняв рішення щодо конверсії смуг радіочастот, які в безперервному режимі використовуються Збройними Силами України та іншими спецкористувачами в інтересах національної безпеки та оборони держави, і передачі права на користування такими радіочастотами операторам мобільного зв’язку включно з іноземними інвесторами.

Зокрема, додав Президент, уряд зобов’язав Міністерство оборони провести конверсію смуг радіочастот 1920-1935 МГц, 1950-1980 МГц, 2010-2015 МГц, 2020-2025 МГц, 2110-2125 МГц, 2140-2170 МГц для запровадження системи мобільного зв’язку третього покоління стандарту ІМТ-2000 (UMTS) шляхом зміни частотних присвоєнь радіоелектронних засобів спеціальних користувачів, які працюють у зазначених смугах радіочастот, і переведення їх поза такі смуги радіочастот. Водночас Національній комісії з питань регулювання зв’язку України доручено забезпечити проведення тендерів (відкритих аукціонів) на видачу ліцензії на користування радіочастотним ресурсом у вищевказаних смугах радіочастот.

Відтак, В. Ющенко вважає, що реалізація розпорядження уряду матиме наслідком зниження рівня боєздатності Збройних Сил України та інших військових формувань, їх бойової готовності до оборони держави, негативно вплинуть на виконання правоохоронними органами завдань з охорони громадського порядку та боротьби зі злочинністю, а отже, діяв усупереч наведеним нормам статті 17, пункту 7 статті 116 Конституції України.

Цей указ набирає чинності з дня його опублікування.

Нагадаємо, Міністерство оборони України мало намір звільнити смуги радіочастот, які необхідні для проведення відкритого аукціону на зв’язок третього покоління (3G) до 20 листопада 2009 року.

Кабінет Міністрів на засіданні 11 листопада звернувся з вимогою Міноборони про необхідність виділення відомству 2,5 млрд. гривень для переозброєння військових формувань коштами радіорелейного зв’язку і радіолокації.

При цьому 941 млн. гривень мають бути виділені з отриманих від продажу ліцензій на здійснення мобільного зв’язку в стандарті UMTS на конверсійних частотах, а решта коштів — за рахунок цільових бюджетних програм.

20 жовтня Президент Віктор Ющенко призупинив дію доручення Кабінету Міністрів Національній комісії з питань регулювання зв’язку провести аукціони з продажу ліцензій на здійснення мобільного зв’язку в стандарті UMTS (3G) на радіочастотах, що використовуються наразі Міністерством оборони.

 

Читайте также по теме