ГолосUA
07:18 16/01/2009

Ющенко вирішив скликати свій енергетичний саміт

Президент України Віктор Ющенко запросив на свій власний саміт на тему енергетичної безпеки п’ятьох колег із країн Східної Європи. />  

Про це заявила в четвер ввечері керівник інформаційного управління Секретаріату Президента Лариса Мудрак, повідомило радіо «Свобода».

Зокрема, зазначила вона, учасниками саміту стануть президенти Польщі Лех Качинський і Литви Валдас Адамкус, які вже підтвердили свою участь. Інших запланованих учасників Лариса Мудрак не назвала.

Раніше в четвер у Словаччині повідомляли, що президент цієї країни Іван Ґашпарович може зустрітися в п’ятницю з Віктором Ющенком.

Президент Росії Дмитро Мєдвєдєв скликає інший газовий саміт — за участі голів держав і урядів країн, які отримують газ із Росії або є транзитними державами, в суботу в Москві. Але ще не відомо, чи він відбудеться.

Президент і прем’єр-міністр України заявляли, що такий саміт мав би відбутися в одній із європейських країн, що, на відміну від Росії, не є сама стороною нинішнього газового конфлікту. Ющенко сказав, що прибуде на саміт лише за такої умови.

У Єврокомісії підтримали таку позицію.  Зрештою ЄС вирішив, що на можливому саміті в Москві його представлятимуть не окремі країни, а єдина делегація відносно низького рівня, на рівні міністра від Чехії як країни, яка головує нині в ЄС, і єврокомісара від Європейської Комісії, і то тільки в разі, якщо в ньому візьме участь Україна.

 

Читайте также по теме