ГолосUA
12:11 07/09/2009

Ющенко втратив право розпускати парламент

Президент Віктор Ющенко не має права розпустити Верховну Раду.

Про це завив перший заступник голови Верховної Ради Олександр Лавринович журналістам під час прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.

“Згідно з Конституцією України, тільки новообраний президент може приймати рішення стосовно дострокового припинення повноважень ВР. Але це може бути тільки у наступному році. Зараз про це говорити немає жодного сенсу, оскільки у діючого президента вже немає такого права, оскільки за півроку до нових президентських виборів раду розпустити неможливо”,- сказав він.

Перший віце-спікер також наголосив, що юридично ВР не може саморозпуститися.

Відповідаючи на запитання журналістів стосовно ініціативи голови ВР В. Литвина щодо скасування зарплати депутатам, які блокують трибуну, О. Лавринович відповів, що “спікер не може самостійно вирішувати за всіх депутатів”.

“Це вирішується на рівні законів та окремих актів Кабінету міністрів. Якщо є воля близько 300 депутатів, то ніякий спікер Верховної Ради не має права нівелювати позицію народних депутатів. Я вважаю, що недоцільно зараз бавитися в дитячі забавки, про те “що” і “хто” в кого забере”, — додав О. Лавринович.

О. Каретнікова

 

Читайте также по теме