ГолосUA
12:16 03/12/2008

Ющенко вважає, що українці почали краще ставитися до інвалідів

Президент України Віктор Ющенко переконаний, що українське суспільство та українська влада останніми роками змінили на краще ставлення до людей з обмеженими можливостями.

Як повідомили у прес-службі Президента, про це він заявив на відкритті в Українському домі виставки, присвяченої Міжнародному дню інвалідів.

«У цілому я оптимістично оцінюю те, що зроблено в останні рік–два. Те, що ми спілкуємося, те, що ми змінюємо увагу суспільства, увагу нашої церкви, те, що змінюється ставлення бізнесу, те, що зрештою з’явилися конкретні програми, які стануть відчутні людині з обмеженими фізичними можливостями вже найближчим часом», – сказав глава держави. />  
Президент підкреслив: українське суспільство сьогодні стало більш чутливим до проблем інваліда. «Принаймні про цю проблему ми стали говорити більше, а значить, формувати обставини, за яких створюється нова відповідальність людей, що можуть допомогти», – зазначив він.

В.Ющенко наголосив, що ще кілька років тому про проблеми інвалідів в Україні мало говорили як представники верхніх щаблів влади, так і суспільство загалом. Таке ставлення до людей з обмеженими можливостями, зазначив він, дісталося нам у спадок від радянського режиму, коли суспільство фактично залишало інвалідів в ізоляції.  Глава держави зазначив, що бачить своєю метою зламати ці стереотипи.
 
При цьому Президент підкреслив, що це не тільки завдання держави, а  й  усього суспільства.

«Держава — інституція, яка, безумовно, відповідає за ряд речей в організації суспільства, але найголовніше — пробудити не тільки державну, а й суспільну відповідальність за те, що відбувається навколо тебе», – сказав він, додавши, що влада, бізнес, соціум повинні повернутися обличчям до мільйонів своїх знедолених співвітчизників, дати їм можливість реалізувати свій потенціал.

Президент України висловив вдячність усім, хто піклується про людей з обмеженими можливостями, хто виявив милосердя і подав руку допомоги тим, хто її найбільше потребує. Зокрема, В. Ющенко подякував представникам українського бізнесу, який не залишається байдужим до своїх співвітчизників.    

«Моя стратегічна мета – показати суспільству, що люди з обмеженими можливостями – це також українці, що це люди, які хочуть працювати, мати освіту, ходити в музеї. Це по суті є ми всі. Я переконаний, що нам є чим звітувати за зроблену роботу в останній час, але це ніяк не применшує те, що нам ще належить зробити», – сказав Президент.
 
У рамках заходу Віктор Ющенко вручив державні нагороди громадянам з обмеженими фізичними можливостями, а також людям, які зробили особливий внесок у справу поліпшення їхнього життя.
Глава держави також оглянув виставку «Система реабілітації інвалідів в Україні», спрямовану на професійну орієнтацію та зайнятість осіб з обмеженими фізичними можливостями.

 

Читайте также по теме