ГолосUA
18:59 20/01/2009

З 1 лютого подорожчають тютюнові вироби

З 1 лютого в Україні подорожчають сигарети, сигари та інші тютюнові вироби, причина — набувають чинності нові акцизні ставки. /> Як повідомила газета «Сегодня», спочатку податок піднімуть на 25%, а потім з 1 липня, з 1 січня 2010-го і з 1 січня 2011-го ще щоразу на стільки ж. У результаті за два роки роздрібна ціна підскочить майже удвічі.

Очікується, що вже цього року держава отримає за рахунок акцизу 19 млрд. грн. проти 11,1 млрд. у минулому. Очевидно, що ці гроші будуть вилучені з кишень любителів «подимити», адже акциз автоматично перекладається на кінцевого споживача.

«Ми побоюємося, що через різке зростання акцизу піде контрабанда з Росії і Молдови, де ставки в гривневому еквіваленті складають приблизно 35,3 грн./тис. сигарет з фільтром і 4,43 грн./тыс. відповідно, проти наших нинішніх 30 грн.», — говорить голова Асоціації виробників алкоголю і тютюну В’ячеслав Сокерчак.

Народний депутат Сергій Терьохін, який доопрацьовував закон, переконаний, що контрабанда нам не загрожує. «Спочатку пропонували збільшити акциз відразу в 2,5 рази. Але тоді дійсно була б контрабанда, і бюджет нічого б не отримав, окрім шеренг бабусь з безмитними сигаретами. За нинішнього ж рівня підвищення контрабанда нам не загрожує. Сигарети з сусідніх країн до нас возити все одно буде не вигідно», — вважає Сергій Терьохін.

 

Читайте также по теме