ГолосUA
09:03 15/07/2009

З датою початку судового процесу над Дем’янюком ще не визначилися

У понеділок прокуратура Мюнхена пред’явила 89-річному Джону (Івану) Дем’янюку офіційне обвинувачення про причетність до страти 27 тисяч 900 в’язнів концентраційного табору смерті Собібор, який був розташований на території окупованої нацистами Польщі. /> У ньому йдеться про те, що Дем’янюк 1943 року загнав у газові камери тисячі євреїв. За словами головного прокурора Антона Вінклера, обвинувачення ґрунтується загалом на таких доказах, як службове посвідчення з Травників, списки доправлення осіб до табору смерті «Собібор», а також пересування до і з табору у Флосенбурзі. Він також послався на численні свідчення не лише живих свідків тих часів, а й таких, котрі вже померли.

Одинадцять важких коробок з 110 теками були доправлені з прокуратури до земельного суду Мюнхена для судових слухань. Йдеться про переважно американські та ізраїльські слідчі документи. Державний прокурор Ганс-Йоахім Лутц в обвинувальному висновку обсягом 86 сторінок називає 23 свідків. Це — переважно російські та американські службовці, котрі здійснювали дізнання, а також свідки тих часів – колишні ув’язнені Томас Блат і Жуль Шелвіс, які вижили у Собіборі. Слідчим також удалося розшукати колишнього товариша та земляка Івана (Джона) Дем’янюка – 92-річного Олександра Н., котрий нині мешкає у баварському містечку Ландсхуті, і який разом з обвинувачуваним служив охоронцем у концентраційному таборі Флосенбюрг, що в землі Верхній Пфальц. Загалом офіційне обвинувачення передає зміст наказу Мюнхенської прокуратури про затримання Дем’янюка, яке йому було зачитане у травні після депортації до Мюнхена. У ньому детально описується історія ймовірного злочину колишнього охоронця концтабору.

За даними обвинувачення, Дем’янюк 1943 року був охоронцем у Собіборі. Головним доказом цього є посвідчення СС на його ім’я, що визнане експертами баварського кримінального відомства як справжнє, і яке ретельно охороняється американськими відомствами. Крім того, сторона обвинувачення посилається на документ, котрий свідчить, що у 1943 році Дем’янюк був переведений до Собібора.

Нині у 89-річного Джона (Івана) Дем’янюка – початкова стадія раку. Однак лікарі, хоч і з обмеженнями, але засвідчили його спроможність постати перед судом. Із дня екстрадиції Дем’янюк перебуває у в’язниці "Мюнхен-Штадельгайм" у спеціально облаштованій медичній одиночній камері. Адвокати обвинувачуваного в останній скарзі щодо утримання їхнього підзахисного в ув’язнанні вимагають негайно випустити «військовополоненого раба нацистів Дем’янюка» на свободу. Оскільки, на їхню думку, цілком зрозуміло, що він, якщо й перебував у «Собіборі», то лише за обставин крайньої необхідності і з примусу нацистів. В іншому разі його негайно стратили б на місці. Утім, так само, як і за спробу втекти. Але Вищий земельний суд Баварії відхилив скаргу захисту Дем’янюка щодо його утримання в ув’язненні. Дата початку судового процесу поки що не визначена.

За німецьким законодавством, після пред’явлення офіційного обвинувачення і захисту, і самому обвинувачуваному надається певний термін для того, щоб висловитися. Тільки після цього розпочинається судовий розгляд справи. Тож нині вже немає причин, крім змін у стані здоров’я Джона (Івана) Дем’янюка, які б завадили розпочати судовий процес, котрий відбудеться не раніше, ніж у середині жовтня.

Читайте также по теме