ГолосUA
07:48 27/09/2010

З Калушу почали вивозити відходи

27 вересня 2010 року державне підприємство «Національний центр поводження з небезпечними відходами» при Міністерстві охорони навколишнього природного середовища почало ліквідацію полігону небезпечних відходів в зоні надзвичайної екологічної ситуації у м. Калуш (Івано-Франківська обл.), де зберігається 11,4 тисяч тонн гексахлорбензолу.

Про це повідомила прес-служба Мінприроди.

У відкритті робіт взяли участь віце-прем’єр-міністр України Володимир Сівкович, заступник міністра охорони навколишнього природного середовища України Артем Володін, голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк та мер м.Калуш Ігор Насалик.

«Вивезення з Калушу гексахлорбензолу та його наступна утилізація – це, по-перше, зняття ризику екологічної катастрофи в регіоні і, по-друге, виконання Україною міжнародних зобов’язань, зокрема, Стокгольмської конвенції. Загалом, ліквідація сховищ небезпечних відходів, пестицидів та токсичних речовин на території України є одним із стратегічних завдань Мінприроди на 2010-2011 роки», – заявив заступник міністра Артем Володін.

До кінця 2010 року «Наццентр» планує зібрати та перезатарити 80% накопичених відходів на полігоні – 8,5 тис. тонн. Відходи ГХБ будуть утилізовані на спеціалізованому підприємстві у Великобританії компанією "Tradebe". На реалізацію проекту виділено 298 млн. гривень з резервного фонду Державного бюджету України.

Нагадаємо, Указом Президента України від 10 лютого 2010 року територія міста Калуш та сіл Кропивник та Сівка-Калуська Калуського району Івано-Франківської області оголошено зоною надзвичайної екологічної ситуації. Програмою першочергових робіт з ліквідації наслідків надзвичайної екологічної ситуації передбачено консервація Домбровського кар’єру з рекультивацією зовнішніх відвалів №1, №4 та хвостосховищ №1 та хвостосховищ (Перелік витрат №1) та збирання, перезатарювання та утилізація відходів гексахлорбензолу, розміщених на полігоні токсичних відходів у м. Калуші (Перелік витрат №2).

Довідка. Гексахлорбензол (ГХБ) відноситься до категорії стійких органічних забруднювачів (СОЗ), які мають токсичні властивості, погано розкладаються в природних умовах, характеризуються біоакумуляцією та є об’єктом транскордонного переносу повітрям, водою та мігруючими видами тварин. Призводять до розвитку хвороб імунної та репродуктивної системи людини, ракових захворювань, вроджених дефектів у дітей. Виробництво та використання СОЗ регулюється Стокгольмською концепцією, що ратифікована Верховною Радою України у 2007 році. До першочергових заходів з реалізації Національного плану виконання Україною Стокгольмської конвенції включено захід «Знешкодження понад 11000 тонн ГХБ – відходу виробництва ЧХВ у м.Калуш Івано-Франківської області».

 

Читайте также по теме